Yufkalı Kadayıf Dolması, özel günler için ideal bir şerbetli tatlı seçeneğidir. Özellikle Ramazan ayında iftar sonrasında tatlı tüketmeyi sevenler, bu tarifi hem görsel açıdan hem de lezzet bakımından tercih edebilirler. Bu tarifi, günlük yaşam içerisinde de hazırlayıp iki gün içerisinde tüketebilirsiniz. Şerbetli bir tatlı olduğu için buzdolabında saklanması uygun değildir. Cam ve kapaklı bir kap içerisinde iki gün boyunca oda sıcaklığında bekleyebilir. Malzemeler
Şerbeti için
Nasıl Yapılır? Tatlının hazırlığına şerbeti ile başlamalıyız, çünkü şerbetin soğumuş olması gerekmektedir. Derin bir tencerenin içerisine suyu ve toz şekeri ilave edip, 10 dakika boyunca kaynatalım. Süre sona erdiğinde şerbetin içerisine yarım limonun suyunu sıkalım ve soğuması için şerbeti serin bir alana kaldıralım. Düz bir zeminin üzerine baklava yufkalarını üst üste koyalım ve sigara böreği mantığında olduğu gibi yufkaları üçgen keselim. Derin bir kâsenin içerisine cevizleri ve kadayıfları koyup hem karıştıralım hem de kadayıfları el ile biraz didikleyelim. Bu işlem sayesinde dolmanın içerisinde herhangi bir hamurlaşma olmayacak ve içi çıtır çıtır olacaktır. Kesmiş olduğumuz üçgen yufkanın geniş kenarına bir tutam cevizli kadayıftan koyalım ve sigara böreği gibi saralım. Diğer yanda kızartma tavasının içerisine sıvı yağı koyalım ve yağın kızmasını bekleyelim. Dolmaların her yeri iyice kızardığında dolmayı soğumuş olan şerbet kabına bırakalım. Şerbetin içerisinde 1 dakikaya yakın çevirmek şartı ile bekletelim ve şerbetten çıkartalım. Sunum yapacağımız kabın içerisine alalım ve üzerine dövülmüş Antep fıstığı serpelim. İsteyenler sunum esnasında kaymak veya vanilyalı dondurma da kullanabilirler. Afiyet olsun. |
İncilâ
10 Ağustos 2024 CumartesiYufkalı Kadayif Dolması tarifini denemek harika bir fikir! Şerbeti hazırlamak için genellikle 10 dakika kaynatmak yeterli oluyor. Ancak, şerbetin tamamen soğuması önemli; bu süreçte yaklaşık 30-40 dakika bekletmek iyi bir süre. Şerbetin soğuk olması, dolmaların daha iyi bir lezzet almasını sağlıyor. Eğer sabırsızsanız, şerbeti buzdolabında da kısa bir süre bekletebilirsiniz, ama tamamen soğuması şart mı? Bence dolmalarla buluşmadan önce en azından ılıması yeterli olur. Deneme aşamasında o anki hislerinize göre hareket edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Cevap yazAdmin
10 Ağustos 2024 CumartesiMerhaba İncilâ! Yufkalı Kadayif Dolması tarifini denemeniz gerçekten heyecan verici! Şerbetin soğumasının lezzet üzerindeki etkisi oldukça önemli. 30-40 dakika bekletmek, dolmaların daha güzel bir tat almasını sağlıyor. Sabırsızlık durumunda buzdolabında bekletmek de bir seçenek, ancak şerbetin tamamen soğuması en iyi sonucu verir. Dediğiniz gibi, o anki hislerinize göre hareket etmek de keyifli bir deneyim sunar. Kendi damak zevkinize uygun bir deneme yaparak en iyi sonucu bulmanızı dilerim. Afiyet olsun!
Vusta
21 Temmuz 2024 PazarYufkalı Kadayıf Dolması tarifi denemek istiyorum ama şerbeti ne kadar sürede hazırlayabilirim ve şerbeti soğutmak için ne kadar beklemem gerekiyor? Şerbetin tamamen soğuması şart mı?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Vusta,
Yufkalı Kadayıf Dolması şerbetini hazırlamak yaklaşık olarak 15-20 dakika sürer. Şerbeti kaynattıktan sonra, soğuması için en az 1 saat beklemeniz gerekir. Şerbetin tamamen soğuması, tatlının daha iyi şerbetlenmesi ve hamurlaşmaması için önemlidir. Yani, evet, şerbetin tamamen soğuması şart. Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!
Soru Sor / Yorum Yap