Fındıklı Kadayif Tatlısı Fındıklı kadayıf tatlısı, Türk mutfağının geleneksel ve lezzetli tatlılarından biridir. Cevizli versiyonu da yaygın olarak yapılan bu tatlı, özel günlerde ve bayramlarda sevdiklerinize sunabileceğiniz mükemmel bir ikramdır. Kadayıfla yapılan tatlılarda en önemli unsur, kadayıfın fırında nar gibi kızarmış olmasıdır. Bu şekilde şerbetlenen kadayıf tatlısı, çıtır ve lezzetli yapısıyla ağızda dağılır. Fındıklı kadayıf tatlısının yapımı oldukça kolaydır. Tarife uygun ölçüler kullanıldığında, damak zevkinize hitap eder. Hazırlıklarınızı tamamladıysanız, tatlımızı yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin. Fındıklı Kadayıf Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbet Malzemeleri
Fındıklı Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle kadayıfları bir fırın tepsisine yerleştirin. Kadayıfı fazla zorlamadan katlarını açmaya çalışın. Aralara sıvı yağı ekleyerek, ellerinizle kadayıfı didikleyin. Üzüm pekmezini de kadayıfla karıştırın. Bu şekilde hazırlanan kadayıfın yarısını başka bir yere düzgünce yayın. Ellerinizle bastırarak kadayıfı düzeltin. Fındık kırıklarını bunun üzerine eşit şekilde yayın. Üstüne kadayıfın kalan yarısını da döşeyin. Elinizle yine bastırarak, düzgün bir yüzey elde edin. Hatta başka bir tepsi ile de üzerine bastırabilirsiniz. Kadayıf sıkı sıkı olmalıdır. Üzerine tereyağını parça parça koyun. Bu işlemi tamamladıktan sonra, önceden 180 derece ısıtılmış fırında nar gibi kızartın. Kadayıf fırında pişerken, siz de şerbetini hazırlayabilirsiniz. Bir tencerede su ve toz şekeri karıştırarak ocakta kaynatın. Şerbet kıvamını bulduğunda içine limon suyunu ekleyerek birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Şerbet kenarda ılınırken, kadayıf da fırında pişmiş olacaktır. Şerbeti ılık olarak fındıklı kadayıf tatlısının üzerine gezdirin. Daha sonra tatlının üzerini bir tepsiyle kapatarak, şerbetini iyice çekmesini sağlayın. Dinlenen fındıklı kadayıf tatlısını dilimler halinde servis tabaklarına alın. Üzerine isterseniz toz Antep fıstığı gibi süsleme malzemeleri ekleyerek konuklarınıza ikram edin. Afiyet olsun. |
Hayran
12 Temmuz 2024 CumaKadayıfı fırına verdikten sonra tam olarak ne kadar süre kızarmasını beklemeliyim? Şerbeti hazırlarken şekerin tamamen eridiğinden nasıl emin olabilirim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Hayran,
Kadayıfı fırına verdikten sonra ortalama olarak 180 derece fırında 25-30 dakika kızarmasını bekleyebilirsin. Ancak bu süre fırının türüne ve performansına göre değişebilir, bu nedenle arada kontrol etmekte fayda var. Kadayıfın üzeri güzelce kızardığında hazır olmuş demektir.
Şerbeti hazırlarken şekerin tamamen eridiğinden emin olmak için, şekeri ve suyu köpüklenene kadar karıştırarak kaynatmalısın. Şekerin suyun içinde tamamen çözüldüğünü ve şerbetin berrak bir görünüm aldığını gördüğünde şekerin eridiğinden emin olabilirsin. Şeker kristalleri görünmüyorsa ve şerbet pürüzsüzse, hazır demektir.
Afiyet olsun!