Yaş Kadayıf Tatlısı

Yaş Kadayıf Tatlısı, Yaş kadayıf tatlısı tarihimizde bilinen en eski ve yöresel tatlılardan biridir. Görüntü itibari ile çok zahmetli görünse de yapımı çok kolay ve hafif bir tatlıdır. Özellikle ramazan aylarının vazgeçilmesi haline gelen yaş kadayıf tatlısı diğer bir adı ile taş kadayıf ya da bazı yöreye göre de yassı kadayıf olarak bilinir.
Yöreden yöreye farklılık gösteren bir tatlının adı değişmiş olsa da lezzet aynıdır ve tarihten günümüze kadar atalarımızdan bize kadar ulaşmıştır. Yaş kadayıfın en büyük özelliği hamur içine koyulan cevizin şerbet ile tatlandırılmış olmasıdır.

Yaş Kadayıf Tatlısı Malzemeleri


Hamuru için

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1,5 su bardağı elenmiş un
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kuru hamur mayası

Şerbeti için

  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu
Kızartmak için
  • Sıvı yağ
Üzeri için
  • Fıstık
İçi için
  • Bir su bardağı iri iri kıyılmış ceviz
Yaş Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yaş kadayıf Tatlısına öncelikle şerbetini yapmaktan başlayın. Çünkü tatlı olana kadar şerbetin ılık olması gerekir. Öncelikle geniş bir tencereye suyu ve toz şekeri dökerek ocağın üzerine alın ve yüksek ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra koyu kıvama gelene kadar pişirmeye devam edin.
Şerbet kıvama geldikten sonra üzerine birkaç damla limon sıkıp ılık olması için oda sıcaklığında dinlendirin. Daha sonra yaş kadayıfın yapım aşamasına geçin. Geniş bir kabın içine öncelikle ılık suyu, ılık sütü ve mayayı dökerek maya çözülene kadar karıştırıp dinlendirin. Daha sonra üzerine toz şeker ve tuzu ekleyerek iyice mikser yardımı ile çırpın. Daha sonra unu eleyerek döküp mikserde iyice çırparak krep hamuru gibi cıvık bir hamur elde edin. Krep teflon tavanın içine birkaç damla sıvı yağ damlatarak üzerine küçük küçük daire gibi hamur dökerek krep pişirir gibi pişirin. İsterseniz hamur pompası kullanabilirsiniz. Hamur pompası yok ise yemek kaşığı ölçüsü kullanabilirsiniz. Daha sonra sadece bir tarafını kızartın ve içine bir çay kaşığı ceviz kırığı dökerek pişirmediğiniz hamur bölümünü birbirine kapatıp yapıştırın. Bu aşamada hızlı olmanız gerekir. Çünkü hamurun ilk sıcağı gittikten sonra birbirine hamur yapışmaz. Diğer hamurları da bu şekilde yapıp kapattıktan sonra ılık olan şerbetin içine dökün. Şerbetin biraz çekmesini bekledikten sonra şık servis tabaklarına alarak üzerine fıstık serperek servis edin.

20.01.2024 16:37:59
Yaş Kadayıf Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yaş Kadayıf Tatlısı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Yaş Kadayıf Tatlısı"
Kadayıf tatlısı en çok sevdiğim tatlılardan biri ama kesinlikle fısttıklı olması gerekiyor. Kadayıf tatlısını her yaptığımda bir sorun oluyor kimi zaman kalın oluyor kimi zaman kuru oluyor kimi zaman da aşırı şekerli oluyor. Bu malzemelerin ayarından kaynaklı sanırım. Peki ya kadayıfı nasıl yapabilriim?
Algül . 31.10.2018 11:10:40

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır

Kadayıf şerbeti nasıl hazırlanır, tatlının türü ne olursa olsun en güzel sonuca ulaşabilmek için üzerine dökülen şerbetin kıvamı çok iyi ayarlanmalıdır....
Devamını Oku

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür, Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bütün şerbetli tatlılarda olduğu gibi kadayıfta da şerbetin soğumuş, kadayıfın ise yeni pişmiş...
Devamını Oku

Kuru Kadayıf Tatlısı

Kuru kadayıf tatlısı, kadayıf mutfağımızda geleneksel hale gelen çok sayıda tatlının ana malzemesidir. Son derece kolay şekilde hazırlanan bu tatlılarda...
Devamını Oku

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf, yeni dönemin modern aşçıların da Oktay Usta'nın yeni lezzeti muhallebili kadayıf. Çalışan bayanlar için oldukça pratik v...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf Tatlısı

Hazır kadayıf tatlısıtatlı denilince ilk olarak akla gelen tatlılardan birisidir. Fazla vakti olmayanlar özel günlerde tercihlerini genellikle hazır kad...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek kadayıfı hamuru nasıl yapılır, Ekmek kadayıfı birçok şehirlerimiz de çarçabuk hemen herkesin fazla beğendiğinden kesin emin olduğumuz ve çoğunlukl...
Devamını Oku

Tel Kadayıf Şerbeti

Tel Kadayıf Şerbeti, Önümüz ramazan ayı. Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlarının başında gelen kadayıf tatlısı bu yıl da hafifliği ile ağızları kamaştıracak...
Devamını Oku

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması, kolayca yapılan ve lezzeti yerinde bir şerbetli tatlıdır. Erzurum ilinde meşhur olan bu tatlının yağda kızartılan seçeneği de b...
Devamını Oku

Yassı Kadayıf

Yassı Kadayıf; Yassı kadayıf hemen hemen Türkiye'nin her yerinde yapılan lezzetli bir tatlı çeşididir. Tam olarak hangi yöreye ait olarak bilinmemektedir. Ba...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan şerbetli tatlı çeşitleri birçok kişi tarafından oldukça sevilir. Bu şerbetli tatlı ...
Devamını Oku

Erzurum Kadayıf Dolması

Erzurum Kadayıf Dolması, Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa, su katılması ile hazırlanan hamurun, tekniğine uygun şekilde dökülüp pişirilmesi ya da yufka hali...
Devamını Oku

Kadayıf Hamuru

Kadayıf Hamuru, tahmin edilenden daha kolay hazırlanabilen bir hamurdur. Bu hamurda kullanılacak olan malzemeleri doğru seçtikten sonra ortaya harika bir kad...
Devamını Oku

Pudingli Kadayıf

Pudingli Kadayıf, klasik kadayıf tadını günümüze uyarlayarak yepyeni, taptaze bir lezzet. Misafirlerimize gururla sunabileceğimiz yapımı kolay ve lezzetli bi...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf

Hazır kadayıf, tarifi pastaneden kadayıf almak yerine evde kendiniz hazırlayabileceğiniz kolay tariflerden biridir. Yapılması zor bir tarif olarak düşünülen ...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf

Çiğ kadayıf, kadayıf su, süt ve undan oluşan bir hamurdan elde edilir ve ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılır. Öncelikle kadayıf hamuru nasıl yapı...
Devamını Oku

Afyon Ekmek Kadayıfı

Afyon Ekmek Kadayıfı adı üstünde Afyonkarahisar yöresine ait bir tatlı türüdür. Bütün kadayıf tatlılarında olduğu gibi şeker ve yağ içerdiği için kalorisi yü...
Devamını Oku

Peynirli Kadayıf

Peynirli kadayıf, ev ortamında güzel bir şekilde uygulayacağınız bu tarifi hem siz hem de sevdikleriniz oldukça beğenecektir. Özel günlerinizde, yemeklerden ...
Devamını Oku

Hazır Ekmek Kadayıfı

Hazır Ekmek Kadayıfı, Hazır ekmek kadayıfını dışarıda marketlerde ve tatlıcılarda rahatlıkla bulup hazırlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey h...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır, Kadayıfın geçmişi çok çok eskilere dayanır ve bu zamana gelinceye kadar hiçbir değişime uğramadan günümüze gelmiş olan nadir tatla...
Devamını Oku

Tepside Kadayıf

Tepside kadayıf, Kadayıf tatlısı bayramların ve özellikle iftar sofralarının vazgeçilmez ikramları arasındadır. Geleneksel tatlılardan biri olup kadayıf...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır
Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür
Kuru Kadayıf Tatlısı
Oktay Usta Muhallebili Kadayıf
Hazır Kadayıf Tatlısı
Son Forum Konuları
Burmali
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024