Tel Kadayıf Şerbeti, Önümüz ramazan ayı. Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlarının başında gelen kadayıf tatlısı bu yıl da hafifliği ile ağızları kamaştıracak gibi. Ramazan demek geleneklerle yaşanan bir ay demek değil mi? Geleneklerle konuşulan, geleneklerle beklenen sofralar, bu sofraları taçlandıran tatlı ve yiyecekler. Hatırlıyorum da babaannem sabah herkesten önce kalkar "sabah yapılan aş daha tatlı olur oğlum" diyerek ağzımızı tatlandıran, o gün akşam ezanının gelmesini güçleştirecek tel kadayıf tatlısını güzelce özenle hazırlardı.
Akşam üzeri dinlenmek için uyuduğumuzda ise tel kadayıf şerbetinin kokusu ile uyanırdık.
Son yıllarda da etrafımdakilerden duyduğum kadarıyla tel kadayıf şerbetinin ayarını tutturamama gibi yakınmalar duyuyorum. Aslında oldukça basit bir ölçüyle biraz da sevgi katınca babaannemin kadayıfı gibi olacak hepsi. İşin püf noktası şerbetin bire bir olması, çiğ kadayıfın da alındıktan sonra tel tel açıldıktan sonra güzelce bıçak yardımıyla inceltilmesi ile mükemmel tel kadayıf tatlısı elde edebiliriz. Kadayıfın alındıktan hemen sonra şerbeti hazırlanıp sunuma hazırlanabileceği gibi fırınladıktan sonra buzdolabı ortamında muhafaza edip hazırladığınız tel kadayıf şerbeti sayesinde istediğiniz zamanda yiyebilirsiniz.
Kadayıf İçin Gerekli Malzemeleri
500 gram kadar çiğ kadayıf,
150 gram ceviz veya fıstık içi,
1 su bardağı kadar erimiş ve 2 yemek kaşığı katı tereyağı,
Tel Kadayıf Şerbeti için
500 ml.
Su,
Çeyrek limon kabuğu,
500 gram şeker
Tel Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır?
Tel kadayıf şerbeti hazırlamak için bir tencereye suyu attıktan sonra şekeri güzelce atıp karıştırın. Sonrasında kısık ateşle bir miktar limon suyu ve hazırlamış olduğumuz çeyrek limon kabuğunu da tencereye ilave edip karıştırarak kullanılacak kıvama gelmesini bekledikten sonra tencereyi ocaktan alıp tel kadayıf şerbetini soğumaya bırakınız. Sonrasında ceviz içinin bıçakla veya rondodan geçirilerek iyice ufalmasını sağlayınız. Duruma göre kullanacağınız tepsi veya borcamın tabanını tereyağıyla yağladıktan sonra çiğ alınıp bıçakla küçültülmüş kadayıfın yarısını tepsiye diziniz. Çiğ kadayıfı tepsiye dizerken tepsinin her yerinde homojen bir şekilde dağılmış olmasına ve dizdikten sonra bir miktar bastırarak yerleşmesine özen göstermeniz gerekmektedir. Tepsiye dizilen kadayıfın üzerine ceviz veya fıstık içini homojen bir şekilde dizdikten sonra kalan kadayıfı da eşit miktarlarda ve tereyağıyla bulanmış şekilde dizdikten sonra 200 derecede ısıtılmış olan fırına tepsiyi verebilirsiniz. Kadayıfın ön yüzü kızardıktan sonra fırından alınan tepsiyi ters düz edip diğer yüzün de kızarmasını sağlayıp fırından tepsiyi aldıktan sonra 5 dakika kadar bekleyiniz ve önceden hazırlanmış soğuk tel kadayıf şerbetini tepsiye dökünüz. Kadayıf tatlımız şerbeti iyice çektikten sonra kadayıfı afiyetle yiyebilirsiniz.
19.01.2024 19:35:59
Tel Kadayıf Şerbeti ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Bugün ilk kez buradaki tarife göre kadayıf yaptım. Kadayıf ilk kez kadayıf yapmış birisine göre beklediğimden çok güzel oldu. Ancak tatlıcıdan almış olduğum kadayıf kadar güzel olmadı. Sanki tatlıcı da aynı şekilde yapıyor kadayıfı acaba onlar kadayıfın içine bizim bilmediğimiz bir şeyler mi atıyor? Daha güzel nasıl yapabilirim? Gül . 05.09.2018 15:37:32
Terlan : Merhaba Gül hanım kadayıfı hazırlayıp fırına vermeden önce üzerine belli aralıklar ile fındık büyüklüğü kadar tereyağı koyunuz. Böylece kadayıfınız hem daha yumuşak hem daha leziz olacaktır Ayrıca içerisine fıstık ve ya ceviz koyuyorsanız bol koyun kadayıf peyniri de koysanız fena olmaz. Şerbeti mutlaka biraz soğutun ve kadayıf sıcakken şerbeti dökğn 01.10.2018 21:24:05
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024