Taş Kadayıf
Taş Kadayıf, kimi yörelerde yassı kadayıf olarak da bilinen lezzetli bir tatlı türüdür. Birçok bölgede bilinen ve yapılan bir tatlıdır. Tam olarak hangi yöreye ait olduğu bilinmemektedir. Bazı şehirlerde hamuru hazır olarak satılabilmektedir. Ancak hazır olarak bulunamazsa dahi pratik şekilde evde hazırlanabilmektedir.
Hamuru için gerekli malzemeler- Bir su bardağı süt
- Bir su bardağı su
- Bir buçuk su bardağı un
- Bir tatlı kaşığı kadar kuru maya
- Bir tatlı kaşığı şeker
- Bir çay kaşığı tuz
Şerbeti için gerekli malzemeler- İki su bardağı su
- İki su bardağı şeker
- Bir limonun dörtte birinin suyu
Ayrıca hamuru bulamak için bir adet yumurta, kızartmak için sıvı yağ ve içine koymak için dövülmüş ceviz.
Taş Kadayıf Nasıl Yapılır?
Bütün hamur malzemeleri bir kapa alınır ve harmanlanır. Hazırlanan harç krep hamurundan biraz daha kıvamlı bir hamur elde edilene kadar karıştırılır. Hazırlanan hamur mayalanana kadar ılık bir ortamda bekletilir. Yapışmaz bir tava önceden ısıtılır sonra bir yemek kaşığıyla önceden hazırlanmış olunan hamur tavanın üstüne koyulur ve düzeltilir. Hamurun sadece bir yüzü pişirilir ve tavadan alınır. Hamurların soğuyarak hazır hale gelmesi beklenir. Sonrasında hamurların pişirilmeyen tarafına dövülmüş ceviz koyulur ve ağzı kapatılır. Sonrasında hamurun dış yüzü yumurtaya bulanır ve kızartılmak için yağa bırakılır.
İyice kızaran tatlılar önceden hazırlanmış ve soğutulmuş şerbetin içine bırakılır. Şerbetin içinde tatlılar yaklaşık iki dakika bekletilir ve alınır. Artık tatlımız servise hazırdır. Arzu edilirse üzerine Hindistancevizi veya fıstık ezmesi dökülerek de servis edilebilir.
Afiyet olsun.
19.01.2024 06:41:40
Taş Kadayıf ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|