Kadayıf mutfak kültürümüzde gelenekselleşmiş tatlı tariflerinden biridir. Hem tatlısına hem de tatlının yapımında kullanılan hamura kadayıf adı verilir. Tel tel olarak hazırlanan kadayıfın ceviz, fıstık gibi malzemelerle harmanlanmasıyla, bunların tereyağı ve şerbetle buluşmasıyla hazırlanan tatlısı genellikle herkes tarafından sevilir. Özel elastik bir yapıya sahip olan, kırılgan özelliği bulunmayan kadayıfın yapımında özel bir un kullanılır.
Bu nedenle böreklik ve baklavalık undan kadayıf yapılamaz. Ayrıca kadayıf yapımında maya, süt, kabartma tozu benzeri malzemelerde kullanılmaz. Bu nedenle kadayıf tatlı hamuru olarak en az malzemeyle hazırlanır.
Kadayıf kolay hazırlanan bir tatlıdır. Ancak tatlının yapımında kullanılan tereyağı ve şerbetin iyi ayarlanması önemlidir. Çünkü kadayıf tereyağı ve şerbetle iyi dosttur. Şerbeti ve tereyağını diğer tatlılara göre daha fazla çeker. Kadayıfı daha hafif bir lezzette yemek isterseniz, şerbetle buluşturmadan önce üzerine bir bardak kadar süt gezdirmelisiniz. Ayrıca kadayıfın kıvamı hamur olmamalı, çıtır bir lezzete sahip olmalıdır.
Kadayıf besin değerleri (90 gram)
- Kilojul 1167 kj
- Kaloriler 279 kcal
- Protein 5,45 g
- Karbonhidrat 38,41 g
- Şeker 18,2 g
- Yağ 12,95 g
- Doymuş yağ 3,912 g
- Tekli doymamış yağ 2,726 g
- Çoklu doymamış yağ 5,566 g
- Kolesterol 65 mg
- Fiber 2,7 g
- Sodyum 17 mg
- Potasyum 170 mg
Kadayıf tatlısı nasıl yapılır?
Kadayıf hakkında genel bilgiler verdikten sonra evde yapabileceğiniz güzel bir kadayıf tatlısı tarifi de verelim.
Kadayıf çeşitli şekillerde hazırlanabilen bir tatlıdır. Ama tatlıların en önemli özelliği kadayıfın sıkı bir şekilde tepsiye yerleştirilmesi gerekir. Ayrıca kadayıfı tam kıvamında kızartmanız gerekir. Bunlara dikkat ederek klasik kadayıf tarifini sizlerle paylaşalım.
Kadayıf tatlısı için gerekli olan malzemelerimiz ise;
- 500 gram çiğ tel kadayıf
- 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
- 150 gram tereyağı
Şerbeti için;
- 4,5 su bardağı su
- 4 su bardağı toz şeker
- Çeyrek limon
Kadayıf tatlısı nasıl yapılır?
Önce geniş bir kabın içine tel kadayıfı alın. Bunun üzerine kısık ateşte erittiğiniz tereyağını dökün. Bir yandan elinizle kadayıfı küçük parçalara ayırırken, bir yandan da tereyağı ile karışmasını sağlayın.
Daha sonra bunların yarısını uygun bir fırın tepsisinin dibine yayarak koyun. Kadayıfları elinizle ya da altı düz bir kaseyle bastırarak yerleştirin. Bunun üzerine çekilmiş cevizleri yayarak serpin. Üzerine de kalan kadayıfları bastırarak döşeyin.
Fırınınızı 200 dereceye ayarlayarak ısıtın. Kadayıf tepsisini fırına atarak, üzeri kızarıncaya kadar fırında tutun. Daha sonra aynı boydaki bir tepsinin içine ters çevirerek kadayıfı alın. Altını biraz daha kızarttıktan sonra kadayıfı fırından dışarıya çıkarın. Kadayıfı böyle başka bir tepsiye ters çevirirseniz, servis sırasında daha düzgün bir sunum olur. Kadayıfı pişirdiğimize göre şerbetini hazırlayabiliriz. Çünkü şerbeti sıcak, kadayıfı soğuk olarak buluşturacağız. Tencereye şekeri ve suyu alarak kaynatmaya başlayalım. Şerbet kaynadıktan sonra yaklaşık 20 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Ocaktan alırken içine limon suyunu koyun.
Şerbeti sıcak olarak soğumuş olan kadayıfın üzerine gezdirerek dökün. Daha sonra kadayıfı en az 3-4 saat dinlendirerek servis edebilirsiniz. Servis sırasında dilimlediğiniz kadayıfın üzerine toz Antep fıstığı koyabilir, yanında kaymak ya da dondurma servisi de yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.