Kadayıf

Kadayıf mutfak kültürümüzde gelenekselleşmiş tatlı tariflerinden biridir. Hem tatlısına hem de tatlının yapımında kullanılan hamura kadayıf adı verilir. Tel tel olarak hazırlanan kadayıfın ceviz, fıstık gibi malzemelerle harmanlanmasıyla, bunların tereyağı ve şerbetle buluşmasıyla hazırlanan tatlısı genellikle herkes tarafından sevilir. Özel elastik bir yapıya sahip olan, kırılgan özelliği bulunmayan kadayıfın yapımında özel bir un kullanılır.
Bu nedenle böreklik ve baklavalık undan kadayıf yapılamaz. Ayrıca kadayıf yapımında maya, süt, kabartma tozu benzeri malzemelerde kullanılmaz. Bu nedenle kadayıf tatlı hamuru olarak en az malzemeyle hazırlanır.

Kadayıf kolay hazırlanan bir tatlıdır. Ancak tatlının yapımında kullanılan tereyağı ve şerbetin iyi ayarlanması önemlidir. Çünkü kadayıf tereyağı ve şerbetle iyi dosttur. Şerbeti ve tereyağını diğer tatlılara göre daha fazla çeker. Kadayıfı daha hafif bir lezzette yemek isterseniz, şerbetle buluşturmadan önce üzerine bir bardak kadar süt gezdirmelisiniz. Ayrıca kadayıfın kıvamı hamur olmamalı, çıtır bir lezzete sahip olmalıdır.

Kadayıf besin değerleri (90 gram)

  • Kilojul 1167 kj
  • Kaloriler 279 kcal
  • Protein 5,45 g
  • Karbonhidrat 38,41 g
  • Şeker 18,2 g
  • Yağ 12,95 g
  • Doymuş yağ 3,912 g
  • Tekli doymamış yağ 2,726 g
  • Çoklu doymamış yağ 5,566 g
  • Kolesterol 65 mg
  • Fiber 2,7 g
  • Sodyum 17 mg
  • Potasyum 170 mg

Kadayıf tatlısı nasıl yapılır?

Kadayıf hakkında genel bilgiler verdikten sonra evde yapabileceğiniz güzel bir kadayıf tatlısı tarifi de verelim.
Kadayıf çeşitli şekillerde hazırlanabilen bir tatlıdır. Ama tatlıların en önemli özelliği kadayıfın sıkı bir şekilde tepsiye yerleştirilmesi gerekir. Ayrıca kadayıfı tam kıvamında kızartmanız gerekir. Bunlara dikkat ederek klasik kadayıf tarifini sizlerle paylaşalım.

Kadayıf tatlısı için gerekli olan malzemelerimiz ise;

  • 500 gram çiğ tel kadayıf
  • 2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 150 gram tereyağı

Şerbeti için;

  • 4,5 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limon

Kadayıf tatlısı nasıl yapılır?


Önce geniş bir kabın içine tel kadayıfı alın. Bunun üzerine kısık ateşte erittiğiniz tereyağını dökün. Bir yandan elinizle kadayıfı küçük parçalara ayırırken, bir yandan da tereyağı ile karışmasını sağlayın.

Daha sonra bunların yarısını uygun bir fırın tepsisinin dibine yayarak koyun. Kadayıfları elinizle ya da altı düz bir kaseyle bastırarak yerleştirin. Bunun üzerine çekilmiş cevizleri yayarak serpin. Üzerine de kalan kadayıfları bastırarak döşeyin.

Fırınınızı 200 dereceye ayarlayarak ısıtın. Kadayıf tepsisini fırına atarak, üzeri kızarıncaya kadar fırında tutun. Daha sonra aynı boydaki bir tepsinin içine ters çevirerek kadayıfı alın. Altını biraz daha kızarttıktan sonra kadayıfı fırından dışarıya çıkarın. Kadayıfı böyle başka bir tepsiye ters çevirirseniz, servis sırasında daha düzgün bir sunum olur. Kadayıfı pişirdiğimize göre şerbetini hazırlayabiliriz. Çünkü şerbeti sıcak, kadayıfı soğuk olarak buluşturacağız. Tencereye şekeri ve suyu alarak kaynatmaya başlayalım. Şerbet kaynadıktan sonra yaklaşık 20 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Ocaktan alırken içine limon suyunu koyun.

Şerbeti sıcak olarak soğumuş olan kadayıfın üzerine gezdirerek dökün. Daha sonra kadayıfı en az 3-4 saat dinlendirerek servis edebilirsiniz. Servis sırasında dilimlediğiniz kadayıfın üzerine toz Antep fıstığı koyabilir, yanında kaymak ya da dondurma servisi de yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
18.01.2024 23:33:22
Kadayıf ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kadayıf Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kadayıf"
Merhaba ben kadayıf tatlısı yapmak istiyorum da. Acaba nasıl yapılır? Tarifinden bahseder misiniz? Malzemeleri nelerdir? Şerbeti nasıl Yapılır? Şimdiden teşekkürler.
Fatoş . 05.10.2018 21:55:28

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır

Kadayıf şerbeti nasıl hazırlanır, tatlının türü ne olursa olsun en güzel sonuca ulaşabilmek için üzerine dökülen şerbetin kıvamı çok iyi ayarlanmalıdır....
Devamını Oku

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür, Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bütün şerbetli tatlılarda olduğu gibi kadayıfta da şerbetin soğumuş, kadayıfın ise yeni pişmiş...
Devamını Oku

Kuru Kadayıf Tatlısı

Kuru kadayıf tatlısı, kadayıf mutfağımızda geleneksel hale gelen çok sayıda tatlının ana malzemesidir. Son derece kolay şekilde hazırlanan bu tatlılarda...
Devamını Oku

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf, yeni dönemin modern aşçıların da Oktay Usta'nın yeni lezzeti muhallebili kadayıf. Çalışan bayanlar için oldukça pratik v...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf Tatlısı

Hazır kadayıf tatlısıtatlı denilince ilk olarak akla gelen tatlılardan birisidir. Fazla vakti olmayanlar özel günlerde tercihlerini genellikle hazır kad...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek kadayıfı hamuru nasıl yapılır, Ekmek kadayıfı birçok şehirlerimiz de çarçabuk hemen herkesin fazla beğendiğinden kesin emin olduğumuz ve çoğunlukl...
Devamını Oku

Tel Kadayıf Şerbeti

Tel Kadayıf Şerbeti, Önümüz ramazan ayı. Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlarının başında gelen kadayıf tatlısı bu yıl da hafifliği ile ağızları kamaştıracak...
Devamını Oku

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması, kolayca yapılan ve lezzeti yerinde bir şerbetli tatlıdır. Erzurum ilinde meşhur olan bu tatlının yağda kızartılan seçeneği de b...
Devamını Oku

Yassı Kadayıf

Yassı Kadayıf; Yassı kadayıf hemen hemen Türkiye'nin her yerinde yapılan lezzetli bir tatlı çeşididir. Tam olarak hangi yöreye ait olarak bilinmemektedir. Ba...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan şerbetli tatlı çeşitleri birçok kişi tarafından oldukça sevilir. Bu şerbetli tatlı ...
Devamını Oku

Erzurum Kadayıf Dolması

Erzurum Kadayıf Dolması, Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa, su katılması ile hazırlanan hamurun, tekniğine uygun şekilde dökülüp pişirilmesi ya da yufka hali...
Devamını Oku

Kadayıf Hamuru

Kadayıf Hamuru, tahmin edilenden daha kolay hazırlanabilen bir hamurdur. Bu hamurda kullanılacak olan malzemeleri doğru seçtikten sonra ortaya harika bir kad...
Devamını Oku

Pudingli Kadayıf

Pudingli Kadayıf, klasik kadayıf tadını günümüze uyarlayarak yepyeni, taptaze bir lezzet. Misafirlerimize gururla sunabileceğimiz yapımı kolay ve lezzetli bi...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf

Hazır kadayıf, tarifi pastaneden kadayıf almak yerine evde kendiniz hazırlayabileceğiniz kolay tariflerden biridir. Yapılması zor bir tarif olarak düşünülen ...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf

Çiğ kadayıf, kadayıf su, süt ve undan oluşan bir hamurdan elde edilir ve ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılır. Öncelikle kadayıf hamuru nasıl yapı...
Devamını Oku

Afyon Ekmek Kadayıfı

Afyon Ekmek Kadayıfı adı üstünde Afyonkarahisar yöresine ait bir tatlı türüdür. Bütün kadayıf tatlılarında olduğu gibi şeker ve yağ içerdiği için kalorisi yü...
Devamını Oku

Peynirli Kadayıf

Peynirli kadayıf, ev ortamında güzel bir şekilde uygulayacağınız bu tarifi hem siz hem de sevdikleriniz oldukça beğenecektir. Özel günlerinizde, yemeklerden ...
Devamını Oku

Hazır Ekmek Kadayıfı

Hazır Ekmek Kadayıfı, Hazır ekmek kadayıfını dışarıda marketlerde ve tatlıcılarda rahatlıkla bulup hazırlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey h...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır, Kadayıfın geçmişi çok çok eskilere dayanır ve bu zamana gelinceye kadar hiçbir değişime uğramadan günümüze gelmiş olan nadir tatla...
Devamını Oku

Tepside Kadayıf

Tepside kadayıf, Kadayıf tatlısı bayramların ve özellikle iftar sofralarının vazgeçilmez ikramları arasındadır. Geleneksel tatlılardan biri olup kadayıf...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır
Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür
Kuru Kadayıf Tatlısı
Oktay Usta Muhallebili Kadayıf
Hazır Kadayıf Tatlısı
Son Forum Konuları
Burmali
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024