Kadayıf Sarması

Kadayıf sarması, Doğu Anadolu bölgemizin Erzurum yöresine ait meşhur bir tatlıdır. Kadayıf, un ve sudan oluşan bir hamurun kendine özel bir makinadan geçirilerek tel halini almasıyla oluşan bir yiyecektir. Ülkemizde çoğunlukla tatlı yapımında severek kullanılır. Ülkemizde çok severek tüketilen ve Antakya yöresine ait olan künefe tel kadayıf ile yapılır.
Kadayıf sarması içinde tel kadayıf kullanılır ve tel kadayıf yarı pişmiş bir şekilde satılır. Çünkü tatlı yapım aşamasında tel kadayıf tekrar fırınlanır ya da kızartılır. Kadayıf tatlı haline geldiği zaman hem un hem de fazla miktarda şeker barındırdığı için kalorisi oldukça fazladır. Kilo problemi olanlar, şeker hastalığı olanlar bu nedenle dikkatli bir şekilde tüketmelidirler. Bu lezzetli tatlıların malzemelerini temin ettikten sonra evimizde rahatlıkla yapabiliriz.

Kadayıf sarması tarifi gerekli malzemeler

  • 350 gram taze tel kadayıf
  • 1 bardaktan biraz fazla irice kıyılmış ceviz veya fındık
  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt

Kızartmak için

  • 3 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su
Kadayıf Sarması Nasıl Yapılır?

Kadayıf bir kapta harmanlanır. Küçük parçalar alınarak yapılacak olan zemine serilir. Parçalar ne kadar küçük olursa kızartma ve sunum aşamaları o kadar şık olur. Düz bir zemine serilen tel kadayıf parçasının içerisine isteğe göre iri kıyılmış ceviz veya fındık eklenir ve kenarları içeri kıvrılarak sarılır.
Boş bir tabağa alınır. Tüm kadayıf bu şekilde sarıldıktan sonra ayrı bir derin kaba üç yumurta alınır ve çırpıcı yardımıyla çırpılır. Daha sonra 1 çay bardağı sütle çırpılmış olan yumurtaya eklenir ve tekrar çırpılır. Daha önceden sararak hazırladığımız kadayıflar bu sosa batırılır ve fazla olan sos kadayıfı sıkarak alınır. Tüm kadayıflara bu işlem uyguladıktan sonra derin bir tencereye üç su bardağı sıvı yağ konulur ve ocağa alınır. Kızgın yağın içerisine kadayıf sarmaları konur ve altı kısılır. Kısık ateşte nar gibi kızarıncaya dek kızartılır. Kızartılan kadayıf sarmaları kâğıt havlu serilmiş bir servis tabağına alınır ve soğuması beklenir. Kadayıf sarmaları soğurken ayrı bir tencereye toz şeker ve su konur, ocağa alınır. Yaklaşık 20-25 dakika kadar kaynatılır ve koyu bir kıvamda bir şerbet elde edilir. Soğuyan kadayıf sarmalarının üzerine sıcak şerbet dökülür ya da şerbet soğuk tatlı sıcak iken birleştirilebilir. Kadayıf sarmaları iyice şerbeti çektikten sonra sunum tabağına alınır. Dondurma veya kaymak ile servis edilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 13:17:22
Kadayıf Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kadayıf Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kadayıf Sarması"
Merhaba biz bunu eşimle yapmayı denedik ama tutmadı özellikle sarma kısmı olmuyor birbirinden ayrılıyor teller sararken kadayıf sarmasının püf noktası nedir? Biz neden saramıyoruz
Turgut . 28.09.2018 16:07:17

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır

Kadayıf şerbeti nasıl hazırlanır, tatlının türü ne olursa olsun en güzel sonuca ulaşabilmek için üzerine dökülen şerbetin kıvamı çok iyi ayarlanmalıdır....
Devamını Oku

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür, Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bütün şerbetli tatlılarda olduğu gibi kadayıfta da şerbetin soğumuş, kadayıfın ise yeni pişmiş...
Devamını Oku

Kuru Kadayıf Tatlısı

Kuru kadayıf tatlısı, kadayıf mutfağımızda geleneksel hale gelen çok sayıda tatlının ana malzemesidir. Son derece kolay şekilde hazırlanan bu tatlılarda...
Devamını Oku

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf, yeni dönemin modern aşçıların da Oktay Usta'nın yeni lezzeti muhallebili kadayıf. Çalışan bayanlar için oldukça pratik v...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf Tatlısı

Hazır kadayıf tatlısıtatlı denilince ilk olarak akla gelen tatlılardan birisidir. Fazla vakti olmayanlar özel günlerde tercihlerini genellikle hazır kad...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek kadayıfı hamuru nasıl yapılır, Ekmek kadayıfı birçok şehirlerimiz de çarçabuk hemen herkesin fazla beğendiğinden kesin emin olduğumuz ve çoğunlukl...
Devamını Oku

Tel Kadayıf Şerbeti

Tel Kadayıf Şerbeti, Önümüz ramazan ayı. Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlarının başında gelen kadayıf tatlısı bu yıl da hafifliği ile ağızları kamaştıracak...
Devamını Oku

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması, kolayca yapılan ve lezzeti yerinde bir şerbetli tatlıdır. Erzurum ilinde meşhur olan bu tatlının yağda kızartılan seçeneği de b...
Devamını Oku

Yassı Kadayıf

Yassı Kadayıf; Yassı kadayıf hemen hemen Türkiye'nin her yerinde yapılan lezzetli bir tatlı çeşididir. Tam olarak hangi yöreye ait olarak bilinmemektedir. Ba...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan şerbetli tatlı çeşitleri birçok kişi tarafından oldukça sevilir. Bu şerbetli tatlı ...
Devamını Oku

Erzurum Kadayıf Dolması

Erzurum Kadayıf Dolması, Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa, su katılması ile hazırlanan hamurun, tekniğine uygun şekilde dökülüp pişirilmesi ya da yufka hali...
Devamını Oku

Kadayıf Hamuru

Kadayıf Hamuru, tahmin edilenden daha kolay hazırlanabilen bir hamurdur. Bu hamurda kullanılacak olan malzemeleri doğru seçtikten sonra ortaya harika bir kad...
Devamını Oku

Pudingli Kadayıf

Pudingli Kadayıf, klasik kadayıf tadını günümüze uyarlayarak yepyeni, taptaze bir lezzet. Misafirlerimize gururla sunabileceğimiz yapımı kolay ve lezzetli bi...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf

Hazır kadayıf, tarifi pastaneden kadayıf almak yerine evde kendiniz hazırlayabileceğiniz kolay tariflerden biridir. Yapılması zor bir tarif olarak düşünülen ...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf

Çiğ kadayıf, kadayıf su, süt ve undan oluşan bir hamurdan elde edilir ve ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılır. Öncelikle kadayıf hamuru nasıl yapı...
Devamını Oku

Afyon Ekmek Kadayıfı

Afyon Ekmek Kadayıfı adı üstünde Afyonkarahisar yöresine ait bir tatlı türüdür. Bütün kadayıf tatlılarında olduğu gibi şeker ve yağ içerdiği için kalorisi yü...
Devamını Oku

Peynirli Kadayıf

Peynirli kadayıf, ev ortamında güzel bir şekilde uygulayacağınız bu tarifi hem siz hem de sevdikleriniz oldukça beğenecektir. Özel günlerinizde, yemeklerden ...
Devamını Oku

Hazır Ekmek Kadayıfı

Hazır Ekmek Kadayıfı, Hazır ekmek kadayıfını dışarıda marketlerde ve tatlıcılarda rahatlıkla bulup hazırlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey h...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır, Kadayıfın geçmişi çok çok eskilere dayanır ve bu zamana gelinceye kadar hiçbir değişime uğramadan günümüze gelmiş olan nadir tatla...
Devamını Oku

Tepside Kadayıf

Tepside kadayıf, Kadayıf tatlısı bayramların ve özellikle iftar sofralarının vazgeçilmez ikramları arasındadır. Geleneksel tatlılardan biri olup kadayıf...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır
Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür
Kuru Kadayıf Tatlısı
Oktay Usta Muhallebili Kadayıf
Hazır Kadayıf Tatlısı
Son Forum Konuları
Burmali
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024