Fırında Kadayıf Sarması

Fırında kadayıf sarması, Toplum olarak tatlılara düşkün vre çok eşitliliği olan mutfağı ile göz dolduran bir tatlı kültürümüz vardır. Bunlardan bir tanesi de kadayıf tatlısıdır. Kadayıf tel tel olan ve undan yapılan bir hamur çeşididir. Kadayıf sözcüğü Arapça kökenli olup, kadife sözcüğünün çoğuludur. Tel kadayıflar genellikle yarı pişmiş ve yumuşak vaziyette satışı olan bir hamurdur.
Birçok çeşidi bulunan kadayıfın tel, yassı ve ekmek kadayıf çeşitleri vardır. Hem lezzetli bir o kadarda farklı olan fırında kadayıf sarmasının tarifini vermemizin en önemli nedenlerinden birisi kolay yapılışıdır. Özellikle özel günlerinizde değerli misafirlerinize ve ailenize yapabileceğiniz bu tatlının malzemeleri ve yapılışını sizler ile paylaşmak istiyorum.

Fırında kadayıf sarması malzemeleri

  • 500 gram tel kadayıf,
  • Gerektiği kadar ceviz içi,
  • Bir paket margarin,

Şerbeti için

  • Yarım adet limon suyu,
  • Dört su bardağı dolusu toz şeker,
  • Dört su bardağı su,

Fırında kadayıf sarması nasıl yapılır?


Tatlımıza başlamadan önce ilk yapılacak olan şerbetinin hazırlanmasıdır. O nedenle de derin bir tencere içerisine belirtilen miktarlarda su, toz şeker ve limon suyu ilave edilerek kaynayana kadar normal ateşte pişirilir. Bu arada bir tahta kaşık ile de sürekli karıştırılmalıdır ki içerisinde bulunan şeker tamamen eriyip su ile karışabilsin. Şerbet kaynadıktan sonra ortalama olarak on dakika daha ocakta bekletildikten sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Daha sonrasında ise tel kadayıf paketi alınarak geniş ve düz bir tezgâha sergi şeklinde açılır. Dairesel bir şekilde serilen tel kadayıfların içerisine istediğiniz kadar ceviz içi yerleştirilerek serpiştirildikten sonra, kadayıflar sarma gibi sarılarak toparlanır. Bütün kadayıflar bu şekilde hazırlanarak işlem tekrar edilir. Bu arada iyi bir pişim olabilmesi için kadayıf sarmaları el parmağı boyutundan biraz büyük ölçülerde yapılmalıdır. Hepsi bittikten sonra bir tava içerisinde margarin eritilerek fırın tepsisine dizilen sarma kadayıfların üzerine dökülür. En son olarak hazırladığımız fırında kadayıf sarma tepsisi önceden 180 derecede ısıtılmış fırın içerisine yerleştirilerek üzeri kızarana kadar pişirilir. Ara ara kontrolünü yaparak anlayabilirsiniz. Pişen kadayıflar fırından alınarak sıcak halde soğuk şerbet üzerinde gezdirilerek her birinin üzerine dökülür. Belirli bir süre dinlendirilerek şerbeti çekmesi dağlanan fırında kadayıf sarması hazır ve servis edilebilir hale gelir. Unutmayın tatlı türlerinde mutlaka ya şerbet ya da hamur soğuk olmalıdır. Genellikle şerbet soğuk hamur sıcak işlem yapılır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 20:48:10
Fırında Kadayıf Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fırında Kadayıf Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Fırında Kadayıf Sarması"
Merhaba, daha önce kadayıf yapmadım ama komşum sürekli yapıyor. Ben de yapmaya karar verdim. tarifinizi bire bir uygulayarak bu kadayıfı akşama hazırlamam gerek. Ancak şekerini soğuk bir şekilde mi yoksa soğukken mi dökmemi tavsiye edersiniz?
Suzan . 29.09.2018 01:18:06

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır

Kadayıf şerbeti nasıl hazırlanır, tatlının türü ne olursa olsun en güzel sonuca ulaşabilmek için üzerine dökülen şerbetin kıvamı çok iyi ayarlanmalıdır....
Devamını Oku

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür, Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bütün şerbetli tatlılarda olduğu gibi kadayıfta da şerbetin soğumuş, kadayıfın ise yeni pişmiş...
Devamını Oku

Kuru Kadayıf Tatlısı

Kuru kadayıf tatlısı, kadayıf mutfağımızda geleneksel hale gelen çok sayıda tatlının ana malzemesidir. Son derece kolay şekilde hazırlanan bu tatlılarda...
Devamını Oku

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf, yeni dönemin modern aşçıların da Oktay Usta'nın yeni lezzeti muhallebili kadayıf. Çalışan bayanlar için oldukça pratik v...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf Tatlısı

Hazır kadayıf tatlısıtatlı denilince ilk olarak akla gelen tatlılardan birisidir. Fazla vakti olmayanlar özel günlerde tercihlerini genellikle hazır kad...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek kadayıfı hamuru nasıl yapılır, Ekmek kadayıfı birçok şehirlerimiz de çarçabuk hemen herkesin fazla beğendiğinden kesin emin olduğumuz ve çoğunlukl...
Devamını Oku

Tel Kadayıf Şerbeti

Tel Kadayıf Şerbeti, Önümüz ramazan ayı. Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlarının başında gelen kadayıf tatlısı bu yıl da hafifliği ile ağızları kamaştıracak...
Devamını Oku

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması, kolayca yapılan ve lezzeti yerinde bir şerbetli tatlıdır. Erzurum ilinde meşhur olan bu tatlının yağda kızartılan seçeneği de b...
Devamını Oku

Yassı Kadayıf

Yassı Kadayıf; Yassı kadayıf hemen hemen Türkiye'nin her yerinde yapılan lezzetli bir tatlı çeşididir. Tam olarak hangi yöreye ait olarak bilinmemektedir. Ba...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan şerbetli tatlı çeşitleri birçok kişi tarafından oldukça sevilir. Bu şerbetli tatlı ...
Devamını Oku

Erzurum Kadayıf Dolması

Erzurum Kadayıf Dolması, Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa, su katılması ile hazırlanan hamurun, tekniğine uygun şekilde dökülüp pişirilmesi ya da yufka hali...
Devamını Oku

Kadayıf Hamuru

Kadayıf Hamuru, tahmin edilenden daha kolay hazırlanabilen bir hamurdur. Bu hamurda kullanılacak olan malzemeleri doğru seçtikten sonra ortaya harika bir kad...
Devamını Oku

Pudingli Kadayıf

Pudingli Kadayıf, klasik kadayıf tadını günümüze uyarlayarak yepyeni, taptaze bir lezzet. Misafirlerimize gururla sunabileceğimiz yapımı kolay ve lezzetli bi...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf

Hazır kadayıf, tarifi pastaneden kadayıf almak yerine evde kendiniz hazırlayabileceğiniz kolay tariflerden biridir. Yapılması zor bir tarif olarak düşünülen ...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf

Çiğ kadayıf, kadayıf su, süt ve undan oluşan bir hamurdan elde edilir ve ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılır. Öncelikle kadayıf hamuru nasıl yapı...
Devamını Oku

Afyon Ekmek Kadayıfı

Afyon Ekmek Kadayıfı adı üstünde Afyonkarahisar yöresine ait bir tatlı türüdür. Bütün kadayıf tatlılarında olduğu gibi şeker ve yağ içerdiği için kalorisi yü...
Devamını Oku

Peynirli Kadayıf

Peynirli kadayıf, ev ortamında güzel bir şekilde uygulayacağınız bu tarifi hem siz hem de sevdikleriniz oldukça beğenecektir. Özel günlerinizde, yemeklerden ...
Devamını Oku

Hazır Ekmek Kadayıfı

Hazır Ekmek Kadayıfı, Hazır ekmek kadayıfını dışarıda marketlerde ve tatlıcılarda rahatlıkla bulup hazırlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey h...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır, Kadayıfın geçmişi çok çok eskilere dayanır ve bu zamana gelinceye kadar hiçbir değişime uğramadan günümüze gelmiş olan nadir tatla...
Devamını Oku

Tepside Kadayıf

Tepside kadayıf, Kadayıf tatlısı bayramların ve özellikle iftar sofralarının vazgeçilmez ikramları arasındadır. Geleneksel tatlılardan biri olup kadayıf...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır
Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür
Kuru Kadayıf Tatlısı
Oktay Usta Muhallebili Kadayıf
Hazır Kadayıf Tatlısı
Son Forum Konuları
Burmali
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024