Erzurum Kadayıf Dolması

Erzurum Kadayıf Dolması, Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa, su katılması ile hazırlanan hamurun, tekniğine uygun şekilde dökülüp pişirilmesi ya da yufka haline getirip, kesilmesi ve gerektiği zaman kızartılması şeklinde elde edilen yarı mamüldür. Ayrıca tel kadayıf, un ve su ile hazırlanıp özel kalıplardan ince şeritler halinde dökülerek, sıcak saçta kurutulmuş hamur ve bu hamur ile yapılan tatlı şeklinde de tarif edilir.
Tel kadayıf Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında aşhane ve imaretlerde verilen yemek listesinde bulunduğu, Sultanların en çok tercih ettiği tatlılar arasında yer aldığı bilinir. Bu sebeple kadayıfın tarihçesi çok eskilere dayandığı anlaşılır.

Tel kadayıfın Erzurum yöresinde, kadayıf dolması olarak bilinen çeşidi ise içi cevizli olarak sarılıp, yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp, şerbete bulanmış halidir. Erzurum'da kadayıf dolması denilince akla Ramazan ayı gelmektedir. Erzurum yöresinde kadayıf dolmasız iftar sofraları düşünülemez. Ramazan ayının hemen hemen her gününün iftar tatlısı kadayıf dolmasıdır.

Erzurum Kadayıf Dolması Malzemeleri

  • 250 gram tel kadayıf
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • Sıvı yağ

Bulamaç için

  • 2 yumurta
  • Yarım çay bardağı süt su karışımı

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
Erzurum Kadayıf Dolması Nasıl Yapılır?

İlk önce şerbetin hazırlanması ve soğuması için bekletilmesi gerekir.
Bir tencereye su ve şeker koyularak, kıvamlı bir hale gelinceye kadar şerbet kaynatılır. Kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara alınır. Daha sonra ceviz içleri dövülür. Tel kadayıftan eliniz ile bir parça kopartılıp, avuç içi genişliğinde olacak şekilde didiklenir. İçine önceden hazırlanmış olan dövülmüş ceviz içlerinden bir kaşık alınarak ve sarmaya başlanır. Kadayıfın yarısına gelince dolma gibi kenar kısımlar içe kıvrılır. Kadayıf sarılırken ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Kadayıfların sarım işi bittikten sonra yumurta güzelce çırpılır, su ve süt karışımına eklenerek karıştırılır. Sarılan kadayıflar bu karışıma tek tek batırılır, batırılan kadayıflar bir tepside bekletir. Kadayıfları hazırlanan karışıma çok bulamamak, hemen batırıp çıkartmak gerekir. Daha sonra uygun bir tavaya kızartmalık yağ koyulur ve ısıtılır. Isıtılmış olan yağa kadayıf dolmaları tek tek koyulur ve nar gibi kızarana kadar kızartılır. Kadayıf dolmaları tavadan alındığı gibi önceden hazırlanmış, soğuması için bekletilmiş olan şerbetin içine atılır ve iki dakika kadar şerbetin içinde bekletilir. Daha sonra şerbetten çıkartılarak ılınması bekletilir. Ilındıktan sonra kadayıf dolmaları servise açılabilir.

Afiyet Olsun.

21.01.2024 04:45:06
Erzurum Kadayıf Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Erzurum Kadayıf Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Erzurum Kadayıf Dolması"
Kadayıf dolması, çok meşhur tatlılardan biri. İçi fıstıkla dolu diye biliyorum. Bunu evde biz de yapabilir miyiz. Tarife bakıldığında çok kolay gibi ama bunu bir de mutfakta denemek lazım. Genelde daha zor oluyor.
Öztiner . 27.08.2018

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır

Kadayıf şerbeti nasıl hazırlanır, tatlının türü ne olursa olsun en güzel sonuca ulaşabilmek için üzerine dökülen şerbetin kıvamı çok iyi ayarlanmalıdır....
Devamını Oku

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür

Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür, Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki bütün şerbetli tatlılarda olduğu gibi kadayıfta da şerbetin soğumuş, kadayıfın ise yeni pişmiş...
Devamını Oku

Kuru Kadayıf Tatlısı

Kuru kadayıf tatlısı, kadayıf mutfağımızda geleneksel hale gelen çok sayıda tatlının ana malzemesidir. Son derece kolay şekilde hazırlanan bu tatlılarda...
Devamını Oku

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf

Oktay Usta Muhallebili Kadayıf, yeni dönemin modern aşçıların da Oktay Usta'nın yeni lezzeti muhallebili kadayıf. Çalışan bayanlar için oldukça pratik v...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf Tatlısı

Hazır kadayıf tatlısıtatlı denilince ilk olarak akla gelen tatlılardan birisidir. Fazla vakti olmayanlar özel günlerde tercihlerini genellikle hazır kad...
Devamını Oku

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek kadayıfı hamuru nasıl yapılır, Ekmek kadayıfı birçok şehirlerimiz de çarçabuk hemen herkesin fazla beğendiğinden kesin emin olduğumuz ve çoğunlukl...
Devamını Oku

Tel Kadayıf Şerbeti

Tel Kadayıf Şerbeti, Önümüz ramazan ayı. Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlarının başında gelen kadayıf tatlısı bu yıl da hafifliği ile ağızları kamaştıracak...
Devamını Oku

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması, kolayca yapılan ve lezzeti yerinde bir şerbetli tatlıdır. Erzurum ilinde meşhur olan bu tatlının yağda kızartılan seçeneği de b...
Devamını Oku

Yassı Kadayıf

Yassı Kadayıf; Yassı kadayıf hemen hemen Türkiye'nin her yerinde yapılan lezzetli bir tatlı çeşididir. Tam olarak hangi yöreye ait olarak bilinmemektedir. Ba...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir, Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından olan şerbetli tatlı çeşitleri birçok kişi tarafından oldukça sevilir. Bu şerbetli tatlı ...
Devamını Oku

Kadayıf Hamuru

Kadayıf Hamuru, tahmin edilenden daha kolay hazırlanabilen bir hamurdur. Bu hamurda kullanılacak olan malzemeleri doğru seçtikten sonra ortaya harika bir kad...
Devamını Oku

Pudingli Kadayıf

Pudingli Kadayıf, klasik kadayıf tadını günümüze uyarlayarak yepyeni, taptaze bir lezzet. Misafirlerimize gururla sunabileceğimiz yapımı kolay ve lezzetli bi...
Devamını Oku

Hazır Kadayıf

Hazır kadayıf, tarifi pastaneden kadayıf almak yerine evde kendiniz hazırlayabileceğiniz kolay tariflerden biridir. Yapılması zor bir tarif olarak düşünülen ...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf

Çiğ kadayıf, kadayıf su, süt ve undan oluşan bir hamurdan elde edilir ve ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılır. Öncelikle kadayıf hamuru nasıl yapı...
Devamını Oku

Afyon Ekmek Kadayıfı

Afyon Ekmek Kadayıfı adı üstünde Afyonkarahisar yöresine ait bir tatlı türüdür. Bütün kadayıf tatlılarında olduğu gibi şeker ve yağ içerdiği için kalorisi yü...
Devamını Oku

Peynirli Kadayıf

Peynirli kadayıf, ev ortamında güzel bir şekilde uygulayacağınız bu tarifi hem siz hem de sevdikleriniz oldukça beğenecektir. Özel günlerinizde, yemeklerden ...
Devamını Oku

Hazır Ekmek Kadayıfı

Hazır Ekmek Kadayıfı, Hazır ekmek kadayıfını dışarıda marketlerde ve tatlıcılarda rahatlıkla bulup hazırlayabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey h...
Devamını Oku

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır, Kadayıfın geçmişi çok çok eskilere dayanır ve bu zamana gelinceye kadar hiçbir değişime uğramadan günümüze gelmiş olan nadir tatla...
Devamını Oku

Tepside Kadayıf

Tepside kadayıf, Kadayıf tatlısı bayramların ve özellikle iftar sofralarının vazgeçilmez ikramları arasındadır. Geleneksel tatlılardan biri olup kadayıf...
Devamını Oku

Diyarbakır Kadayıfı

Diyarbakır kadayıfı, yemek için Diyarbakır'a gitmenize gerek yok. Sizde evinizde ağzınıza layık lezzetli bir Diyarbakır kadayıfı yapabilirsiniz. Diyarba...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır
Kadayıf Şerbeti Nasıl Dökülür
Kuru Kadayıf Tatlısı
Oktay Usta Muhallebili Kadayıf
Hazır Kadayıf Tatlısı
Son Forum Konuları
Burmali
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024