{ "title": "Yaş Kadayıf Tatlısı", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/yas-kadayif-tatlisi-6273.jpg", "date": "20.01.2024 16:37:59", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Yaş Kadayıf Tatlısı, Yaş kadayıf tatlısı tarihimizde bilinen en eski ve yöresel tatlılardan biridir. Görüntü itibari ile çok zahmetli görünse de yapımı çok kolay ve hafif bir tatlıdır. Özellikle ramazan aylarının vazgeçilmesi haline gelen yaş kadayıf tatlısı diğer bir adı ile taş kadayıf ya da bazı yöreye göre de yassı kadayıf olarak bilinir. Yöreden yöreye farklılık gösteren bir tatlının adı değişmiş olsa da lezzet aynıdır ve tarihten günümüze kadar atalarımızdan bize kadar ulaşmıştır. Yaş kadayıfın en büyük özelliği hamur içine koyulan cevizin şerbet ile tatlandırılmış olmasıdır.

Yaş Kadayıf Tatlısı Malzemeleri

Hamuru için
Şerbeti için
Kızartmak için
Üzeri için
İçi için
Yaş Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yaş kadayıf Tatlısına öncelikle şerbetini yapmaktan başlayın. Çünkü tatlı olana kadar şerbetin ılık olması gerekir. Öncelikle geniş bir tencereye suyu ve toz şekeri dökerek ocağın üzerine alın ve yüksek ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra koyu kıvama gelene kadar pişirmeye devam edin. Şerbet kıvama geldikten sonra üzerine birkaç damla limon sıkıp ılık olması için oda sıcaklığında dinlendirin. Daha sonra yaş kadayıfın yapım aşamasına geçin. Geniş bir kabın içine öncelikle ılık suyu, ılık sütü ve mayayı dökerek maya çözülene kadar karıştırıp dinlendirin. Daha sonra üzerine toz şeker ve tuzu ekleyerek iyice mikser yardımı ile çırpın. Daha sonra unu eleyerek döküp mikserde iyice çırparak krep hamuru gibi cıvık bir hamur elde edin. Krep teflon tavanın içine birkaç damla sıvı yağ damlatarak üzerine küçük küçük daire gibi hamur dökerek krep pişirir gibi pişirin. İsterseniz hamur pompası kullanabilirsiniz. Hamur pompası yok ise yemek kaşığı ölçüsü kullanabilirsiniz. Daha sonra sadece bir tarafını kızartın ve içine bir çay kaşığı ceviz kırığı dökerek pişirmediğiniz hamur bölümünü birbirine kapatıp yapıştırın. Bu aşamada hızlı olmanız gerekir. Çünkü hamurun ilk sıcağı gittikten sonra birbirine hamur yapışmaz. Diğer hamurları da bu şekilde yapıp kapattıktan sonra ılık olan şerbetin içine dökün. Şerbetin biraz çekmesini bekledikten sonra şık servis tabaklarına alarak üzerine fıstık serperek servis edin.

" } ] }