{ "title": "Top Kadayıf Tatlısı", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/top-kadayif-tatlisi-408.jpg", "date": "20.01.2024 14:57:49", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Top kadayıf tatlısı, yapımı oldukça pratik ve kolaydır. Aynı zamanda nefis ve çok lezzetli bir tatlıdır. Özellikle diyet yapanların top kadayıf tatlısını yerken kilo yapıcı özelliğine sahip olduğu için dikkatli olmaları gerekir. Şerbet ile yapılan tatlıların sütlü tatlılara göre besin değeri daha fazladır. Bu tatlıda şekerliler grubunda bulunmaktadır. Nedeni ise şerbetinde bol miktarda şekerin kullanılmasından kaynaklıdır. Diyet yapanların çok az miktarda tüketmeleri gerekir. Kilo alımına etkisi oldukça fazladır. Tatlıların insan vücuduna enerji depolamakta etkisi çok fazladır. Top kadayıf tatlısı, bol miktarda vitamin ve mineral içermektedir. Çok besleyici olduğundan mutlaka yemeklerden sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Top kadayıf tatlısı için gerekli malzemeler
İçi için
Şerbeti için
Top kadayıf tatlısı nasıl yapılır?

Tatlı ılık şerbet soğuk olacağı için ilk olarak şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın. Şerbet için tüm malzemeleri derin bir tencereye koyduktan sonra, ocak üzerine koyup orta ateşte toz şekeri eriyinceye kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Şerbet kaynadıktan sonra 6-7 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan indirin ve bir tarafta soğumaya bırakın.

Diğer taraftan bir tavada tereyağını eritip, eridikten sonra üzerine sıvı yağıda ekleyin. Daha sonra tel kadayıfları kopmayacak şekilde eriyen tereyağını üzerine gezdirin ve hep beraber iyice harmanlayın ve yağı kadayıflara güzelce yedirin. İç harcı malzemelerini bir kaba alarak güzelce tarçın ve cevizi karıştırın. İstediğiniz büyüklükteki bir fincanın içine biraz tel kadayıf daha sonra iç harcı ve üzerine de tekrar tel kadayıfı ile kapatıp iyice bastırın. Diğer taraftan fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ön ısıtma yapın. Dışarı sarkan tel kadayıfları da fincanın içine alarak sıkıca bastırarak daha sonra hafif yağlanmış tepsiye fincanı ters çevirerek, fincandaki tel kadayıfı tepsiye yerleştirin. İç harç ve tel kadayıf malzemeleri bitene kadar aynı işlemi yapın. 180 derece daha önceden ısıtılmış fırında yaptığımız tel kadayıfları kızarıncaya kadar pişirin. Kızarıklığı istenildiği gibi olduktan sonra fırından kadayıfları çıkartın. Fırından çıkarttığımız top kadayıf tatlısı ılıdıktan sonra, soğumaya bıraktığımız şerbeti kadayıfların üzerine dökerek bir süre çekmesini bekleyin. 3-4 saat dinlendirdikten sonra, kısaca şerbeti çektikten sonra üzerlerine Hindistan cevizi veya çam fıstığı serpiştirerek servis yapabilirsiniz. İstediğiniz malzeme ile de süsleyebilirsiniz. Bu mis tereyağı kokulu, çıtır tel kadayıfı tüm sevdiklerinizle, ailenizle paylaşabilirsiniz.

Afiyet olsun.

" } ] }