{ "title": "Tepside Kadayıf", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/tepside-kadayif-7177.jpg", "date": "21.01.2024 11:32:38", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Tepside kadayıf, Kadayıf tatlısı bayramların ve özellikle iftar sofralarının vazgeçilmez ikramları arasındadır. Geleneksel tatlılardan biri olup kadayıfsız bir bayram düşünülemez. Birçok kişi yapımı zor bir tatlı olduğunu düşünür ve gözleri korkar. Ama çekinmenize gerek yok çünkü mantığını bilirseniz yapımının da çok kolay olduğunu göreceksiniz. Birebir ölçü kullanmak her zaman kesin bir sonuç verir. İlk etaptaki hazırlık aşamasını biraz özenli ve doğru yaparsanız kadayıfınız da istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz.

Tepside kadayıf için gereken malzemeler
Şerbeti için
Tepside Kadayıf Nasıl Yapılır?

Çiğ kadayıfı elimizle iyice didikleyelim. Hatta bıçakla birazcık da doğrayalım. Böylece tereyağını içine emmesi daha kolay olacaktır. Kadayıfı tüketeceğiniz gün hazırlayabileceğiniz gibi dilerseniz tepsiye döşeyip kızarttıktan sonra bekletip sonradan da şerbetleyebilirsiniz. Tabi bu durumda kadayıf soğuk olacağından şerbeti sıcak olarak dökmeniz gerekir.

Öncelikle şerbeti hazırlayalım. Birebir ölçülerindeki şeker ve suyu derin bir tencereye koyalım. Limon suyunu ve limon kabuklarını da ilave ederek kısık ateşte kaynatalım. Zaten kıvam almaya başlayınca anlarsınız. Kıvamını alan şerbetin altını kapatarak bir kenarda soğumaya bırakalım. Tel kadayıfı didikleyip bıçakla biraz kıyalım. Ceviz içlerini rondodan geçirerek ya da bir poşetin içinde döverek ufalayalım. Kadayıfı hangi tepsiye döşeyeceksek tepsinin dibini bol tereyağı ile yağlayalım. Kadayıfların yarısını ve tereyağının yarısını iyice karıştırarak elimizle bastıra bastıra tepsiye döşeyelim. Ceviz içlerini kadayıfların üstüne eşit miktarda dağıtalım. Üzerine tekrardan kalan tel kadayıfı ve tereyağını karıştırarak düzgünce bastıralım.

Fırınımızı 200 dereceye getirerek önceden ısıtalım. Isınmış haldeki fırına tepsiyi yerleştirerek önce bir yüzünün kızarmasını daha sonra arka tarafının kızarmasını sağlayalım. Kızarmış haldeki kadayıfı fırından çıkardıktan sonra 4-5 dakika dinlendirelim. Fırından çıkar çıkmaz şerbeti dökersek hamur olabilir. Soğuk şerbeti döktükten sonra tatlı şerbetini iyice çekene kadar bekleyelim. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapabiliriz.

" } ] }