{ "title": "Tel Kadayıf Şerbeti", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/tel-kadayif-serbeti.gif", "date": "19.01.2024 19:35:59", "author": "Abdullah ALAS", "article": [ { "article": "Tel Kadayıf Şerbeti, Önümüz ramazan ayı. Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlarının başında gelen kadayıf tatlısı bu yıl da hafifliği ile ağızları kamaştıracak gibi. Ramazan demek geleneklerle yaşanan bir ay demek değil mi? Geleneklerle konuşulan, geleneklerle beklenen sofralar, bu sofraları taçlandıran tatlı ve yiyecekler. Hatırlıyorum da babaannem sabah herkesten önce kalkar \"sabah yapılan aş daha tatlı olur oğlum\" diyerek ağzımızı tatlandıran, o gün akşam ezanının gelmesini güçleştirecek tel kadayıf tatlısını güzelce özenle hazırlardı. Akşam üzeri dinlenmek için uyuduğumuzda ise tel kadayıf şerbetinin kokusu ile uyanırdık.

Son yıllarda da etrafımdakilerden duyduğum kadarıyla tel kadayıf şerbetinin ayarını tutturamama gibi yakınmalar duyuyorum. Aslında oldukça basit bir ölçüyle biraz da sevgi katınca babaannemin kadayıfı gibi olacak hepsi. İşin püf noktası şerbetin bire bir olması, çiğ kadayıfın da alındıktan sonra tel tel açıldıktan sonra güzelce bıçak yardımıyla inceltilmesi ile mükemmel tel kadayıf tatlısı elde edebiliriz. Kadayıfın alındıktan hemen sonra şerbeti hazırlanıp sunuma hazırlanabileceği gibi fırınladıktan sonra buzdolabı ortamında muhafaza edip hazırladığınız tel kadayıf şerbeti sayesinde istediğiniz zamanda yiyebilirsiniz.

Kadayıf İçin Gerekli Malzemeleri
Tel Kadayıf Şerbeti için
Tel Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır?

Tel kadayıf şerbeti hazırlamak için bir tencereye suyu attıktan sonra şekeri güzelce atıp karıştırın. Sonrasında kısık ateşle bir miktar limon suyu ve hazırlamış olduğumuz çeyrek limon kabuğunu da tencereye ilave edip karıştırarak kullanılacak kıvama gelmesini bekledikten sonra tencereyi ocaktan alıp tel kadayıf şerbetini soğumaya bırakınız. Sonrasında ceviz içinin bıçakla veya rondodan geçirilerek iyice ufalmasını sağlayınız. Duruma göre kullanacağınız tepsi veya borcamın tabanını tereyağıyla yağladıktan sonra çiğ alınıp bıçakla küçültülmüş kadayıfın yarısını tepsiye diziniz. Çiğ kadayıfı tepsiye dizerken tepsinin her yerinde homojen bir şekilde dağılmış olmasına ve dizdikten sonra bir miktar bastırarak yerleşmesine özen göstermeniz gerekmektedir. Tepsiye dizilen kadayıfın üzerine ceviz veya fıstık içini homojen bir şekilde dizdikten sonra kalan kadayıfı da eşit miktarlarda ve tereyağıyla bulanmış şekilde dizdikten sonra 200 derecede ısıtılmış olan fırına tepsiyi verebilirsiniz. Kadayıfın ön yüzü kızardıktan sonra fırından alınan tepsiyi ters düz edip diğer yüzün de kızarmasını sağlayıp fırından tepsiyi aldıktan sonra 5 dakika kadar bekleyiniz ve önceden hazırlanmış soğuk tel kadayıf şerbetini tepsiye dökünüz. Kadayıf tatlımız şerbeti iyice çektikten sonra kadayıfı afiyetle yiyebilirsiniz.
" } ] }