{ "title": "Tandır Kadayıf", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/tandir-kadayif.gif", "date": "19.01.2024 21:09:48", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Tandır Kadayıf, Tandır Kadayıfı Gaziantep ilimizde yapılmaktadır. Baklavadan sonra Gaziantep'te bu tat gerçekten ilk duyanlar için inanılmaz ve şaşırtıcı bir olay olmuştur. Gaziantep ilimiz Baklavası ile meşhur iken bu tadı da keşfederek halkın beğenisine sunmuştur. Tandır olarak düşünürsek tandır ekmeği, tandır kebabı bilinen ve duyulan bir şeydi fakat tandır kadayıfını bilen ve duyan olarak çok azdır ya da hiç yoktur. Kömürde kadayıfı halk olarak duymuştuk fakat tandır da kadayıf yapanı hiç duymamışızdır. Bu tatlı olsa olsa Gaziantep de yapılır diye bir araştırdık ki gerçekten de Gaziantep'de ZEYNEL ABİDİN GÜÇLÜ Bey tarafından ilk yapan kişi olarak tarihe adını yazdırmış kişidir.

Tandırda Kadayıf İçin Malzemeleri
Şerbeti için
Tandır Kadayıf Nasıl Yapılır?

Öncelik olarak şerbet hazırlanması gerekiyor. Çünkü tatlı pişer pişmez sıcak iken şerbeti döküleceği için şerbetli tatlılarda şerbet genellikle soğuk olarak dökülür. Fakat bazı tatlılarda hamur sıcak şerbet soğuk olur, bazı tatlılarda ise hamur soğuk şerbet ise ılık olur ki hamuru yumuşatmamak için o kıyır kıyırlığı kaybolmasın diye, bazı tatlılarda da şerbet hiç kaynatılmaz. Ama biz şimdi tandır kadayıfımız için şerbeti kaynatıyoruz. Bir tencereye şekeri ve suyu koyun 25-30 dk. Kadar kaynatın orta harlı ateşte sonra limon suyunun sıkın 1-2 dk. Daha kaynatın, ocağı kapatın ve soğumaya bırakın.

Yuvarlak fırın tepsisini 15 gram katı margarinle yağlayın. Üzerine kırılmış tel kadayıfı ile döşeyin. Bir başka tepsinin tabanı ile bastırarak sıkışmasını sağlayın. 100 gram fıstık ile 50 gram kaymağı karıştırın bastırdığımız tel kadayıfın üzerini tamamen kaplayacak şekilde döşeyin ve üzerini tekrar kadayıfla kaplayın ve ocak yerine tandırın içine yerleştirin iyice alt üst kızarana kadar pişirin. Üzerine erimiş katı margarini gezdirin sonra tandırdan çıkartın üzerine hazırladığımız soğuk şerbeti gezdirerek çekmesini bekleyin ve sonrasında servis edin.

Afiyet olsun.
" } ] }