{ "title": "Kadayıf Tatlısı", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/kadayif-tatlisi(1).gif", "date": "18.01.2024 22:27:51", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kadayıf tatlısı, özellikle bayramların vazgeçilmez tatlıları arasındadır. Hem kolay hazırlanması hem de lezzetiyle her damak zevkine uygun bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği fırınlanmasıdır. Tam kıvamında fırınlanır ve şerbetlenirse tadına doyum olmaz. Çünkü hamuru pişireceğim, kıvamını yakalayacağım diye bir derdiniz yok. Sadece tam rengini buluncaya kadar çiğ tel kadayıfları fırında kızartın. Üstelik şerbetini daha önceden hazırlarsanız, konuklarımız geldiği zaman bile fırınlayıp, şerbetleyebilirsiniz. Kadayıf tatlısı yöresel olarak çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Sarması yapılabilir, muhallebilisi yapılabilir, şerbetli tatlısı yapılabilir. Bunların her biri kendine göre lezzetli olur. Çeşit çeşit kadayıf tatlısını çok kolay şekilde hazırlayabilirsiniz. Şimdi birlikte kadayıf tatlısını hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kadayıf tatlısı için gerekli malzemeler
Şerbet malzemeleri
Kadayıf tatlısı nasıl yapılır?

Tatlının yapımına başlamadan önce şerbetini hazırlayalım. Bir tencerenin içine suyu ve toz şekeri koyalım. Bunu şerbet kıvamını alıncaya kadar orta ateşin üzerinde pişirmeye başlayalım. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynadığında içine limon suyunu ilave edelim. Bunu şerbetin şekerlenmemesi için koyuyoruz. Bir taşım daha kaynayan şerbeti ocaktan alalım. Kenara kaldırarak şerbetin soğumasını sağlayalım.

Bu arada bizde tel kadayıfları incecik didikleyelim. Gerekirse bıçakla kıyarak ufaltabiliriz. Uygun boyda bir fırın tepsisine ya da borcamın içine tereyağı sürelim. Daha sonra tepsiye tel kadayıfların yarısını koyalım. Bunları elimizle bastırarak tepsiye güzelce döşeyelim. Eritilmiş tereyağının yarısını kadayıfların üzerine sürelim. Bunun üzerine ince çekilmiş iç cevizleri yayalım. Ardından kalan tel kadayıfları cevizlerin üzerine yayalım. Yine kalan tereyağı kadayıfların üzerine gezdirerek dökelim. Elimizle bunları bastırarak iyice düzeltelim. Bu arada fırını 200 dereceye açarak ısıtmaya başlayalım. Kadayıf tatlısını hazırladığımız borcamı fırına koyalım. Üzeri nar gibi kızarınca fırından alarak, kadayıfı kırmadan ters yüz edelim. Yine fırına koyarak diğer yüzünün de kızarmasını sağlayalım. İstediğimiz gibi kızarmış kadayıfı fırından çıkaralım. İlk sıcaklığı geçince 2-3 dakika sonra, soğumuş olan şerbeti üzerine dökelim. Bir süre dinlendirip, tatlının şerbeti çekmesini sağlayalım. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis tabaklarına aldığımız kadayıf tatlısının üzerine biraz iç ceviz ve Antep fıstığı file serpelim. Konuklarımıza ikram edeceğimiz bu lezzetli kadayıf tatlısını dilerseniz dondurmayla birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }