{ "title": "Kadayıf Tatlı Çeşitleri", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/kadayif-tatli-cesitleri-6679.jpg", "date": "19.01.2024 22:09:52", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kadayıf tatlı çeşitleri, kadayıf, un ve suyun birleştirilmesiyle elde edilen hamurdur. Elde edilen hamur ince teller haline getirilir. Geçmişi çok eskiye dayanan kadayıf günümüzde de tatlı yapımında sıkça kullanılmaktadır. Kadayıftan hazırlanabilecek yüzlerce tatlı çeşidi bulunmaktadır. Kadayıf yapımında kullanılan un elastik bir özelliğe sahiptir. Baklava ya da börek yapımı için kullanılan unlar kadayıf yapımında kullanılmaz. Aksi halde kadayıf tel tel ayrılmaz. Ayrıca hamurunu hazırlarken başka malzemeler kullanılmaz. Bu nedenle kadayıf için hazırlanan hamur belki de en az malzeme kullanılarak hazırlanan hamurdur. Kadayıf tatlı çeşitleri de oldukça beğenilerek tüketileni, özel günler için hazırlanan tatlılar arasındadır. Şerbetli ya da sütlü olarak hazırlanıp, özel günlerde ikram edilebilir.

Kadayıf tatlı çeşitleri

Kadayıflı muhallebi için gerekli malzemeler
Kadayıfı kızartmak için
Kadayıflı muhallebi nasıl yapılır?

Uygun bir tencerenin içine un süt ve toz şeker alınarak şeker eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra ocağa alınıp, devamlı karıştırılır. Göz göz oluncaya kadar pişirilir. Krema ocaktan alınarak sıvı krema ve vanilya eklenip mikser yardımıyla 3 dakika çırpılır. En az 3 saat buzlukta bekletilen kadayıf elle iyice didiklenir.

Tavaya sıvıyağ ve margarin eklenip kızdırılır. Kızan yağa didiklenen kadayıf ve 3 yemek kaşığı toz şeker eklenip tahta kaşık yardımıyla karıştırılarak, kadayıflar tel tel kızarana kadar kavrulur. Kavrulmaya yakın içine ceviz içi eklenir. Birlikte kavrularak ocaktan alınır. Hazırlanan kadayıf kaselerin dibini kapatacak şekilde dökülür. Üzerlerine muhallebi dökülerek tekrar kadayıf eklenir.

Afiyet olsun.

Kadayıflı tavuk göğsü sarması için gerekli malzemeler
İçi için
Dış harcı için
Süslemek için
Kadayıflı tavuk göğsü sarması nasıl yapılır?

Buzlukta bekletilen kadayıf ince ince didiklenir. Tavaya tereyağı alınarak eritilir. Eriyen yağa didilmiş kadayıf ve toz şeker eklenip kadayıf kızarana kadar kavrulur. Uygun bir tencerenin içine krema için tereyağı eklenip eritilir. Eriyen yağa un ilave edilerek unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Altı kısılarak içine nişasta ilave edilir. Nişastayla birlikte bir iki dakika kadar daha kavrulur. Üzerine süt sicim şeklinde dökülür ve bir taraftan karıştırılarak topaklanması engellenir. Bu aşamada topaklanmayı engellemek için mikser kullanılabilir. Muhallebi devamlı karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alınıp içine vanilya ilave edilir ve yine mikserle yüksek devirde 2-3 dakika çırpılır. Kavrulan kadayıf büyükçe bir fırın tepsisinin tabanına dökülerek yayılır. Hazırlanan krema ilk sıcaklığını attıktan sonra kadayıfın üzerine dökülerek eşit şekilde yayılır. Tepsi buzdolabına alınarak en az 4 saat dinlendirilir. Dinlenen tatlı dolaptan alınarak eşit aralıklarla ince şeritler halinde kesilir. Her bir şeridin uç tarafına bir dilim muz ekleyerek sarılır. Tüm tatlı bitene kadar aynı şekilde sarılarak servis tabağına alınır. Dökülen kadayıflar tekrar üzerine serpiştirilir. Her bir sarmanın üzerine çikolata sosu ve toz fıstık eklenip servise sunulur.

Afiyet olsun.

" } ] }