Kadayıf şerbeti nasıl hazırlanır, tatlının türü ne olursa olsun en güzel sonuca ulaşabilmek için üzerine dökülen şerbetin kıvamı çok iyi ayarlanmalıdır. Kadayıf tatlısı nasıl yapılırsa yapılsın şerbeti güzel ayarlanmadığı sürece sonuç istenilen gibi olmayacaktır. Kadayıf şerbeti için kullanılacak malzemelerin ölçüsü birebir aynı olmalıdır. Örneği 3 bardak su ile hazırlanıyorsa 3 bardak toz şeker eklenmelidir. Ölçü haricinde şerbetin kaynama süresi de çok önemlidir.
Kadayıf Şerbeti İçin Gerekli Malzemeleri
3 su bardağı su
3 su bardağı toz şeker
Birkaç damla limon suyu
Hazırlanışı: Su ve toz şeker ufak bir tencerenin içine alınır. Tahta kaşık yardımı ile şeker eriyene kadar karıştırılır. Tencere orta hararetli ocağa alınarak kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 8-10 dakika kaynadıktan sonra içine limon suyu ilave edilip 2-3 dakika kadar daha kaynatılarak şerbet soğuması için bir kenara alınır.
Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır?
Kadayıf şerbeti ölçüleri kadayıfın miktarına göre değişiklik gösterebilir. Şekerpare, kalbura bastı, baklava gibi hamurlu tatlılarda 2/3 ölçüsü kullanılır. Su 2 su bardağı şeker ise 3 su bardağı olacak şekilde ayarlanır. Ancak kadayıf için su ve şeker ölçüsü aynı olmalıdır.
Kadayıf tatlısının güzel olması için şerbet soğuk kadayıfın ise sıcak olması, şerbetin bu şekilde dökülmesi gerekir. Şerbet kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılmalıdır. Soğukluk ölçüsü olarak şerbet parmağı yakmayacak kıvamda olmalıdır. Tatlı ve şerbet sıcak olursa tatlı hamurlaşır. Her ikisi soğuk olursa tatlı şerbetini çekmez ve kuru olur.
Şerbetlerin vazgeçilmez malzemesi olan limon şerbet ocaktan alınmadan birkaç dakika önce ilave edilmelidir. Şerbete ilave edilen limon şerbetin daha güzel bir kıvam almasını sağlayarak şerbetin şekerlenmesini önler. Fakat burada dikkat edilmesi gereken kural eklenen limonun miktarıdır. Limon suyu şerbete çok fazla ve çok önce eklenirse şerbetin kıvamı aşırı koyu olabilir. Bu durumu engellemek için limon şerbet ocaktan alınmadan 1-2 dakika önce eklenmelidir.
Hazırlanan şerbet tatlıya yavaş yavaş her tarafına eşit gelecek şekilde dökülmelidir. Bu sayede hem tatlı dağılmaz hem de şerbeti daha iyi çeker.
Şerbetlenen tatlı servis edilmeden en az 1 saat boyunca bekletilmelidir.