{ "title": "Kadayıf Sarması", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/kadayif-sarmasi.gif", "date": "19.01.2024 13:17:22", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Kadayıf sarması, Doğu Anadolu bölgemizin Erzurum yöresine ait meşhur bir tatlıdır. Kadayıf, un ve sudan oluşan bir hamurun kendine özel bir makinadan geçirilerek tel halini almasıyla oluşan bir yiyecektir. Ülkemizde çoğunlukla tatlı yapımında severek kullanılır. Ülkemizde çok severek tüketilen ve Antakya yöresine ait olan künefe tel kadayıf ile yapılır. Kadayıf sarması içinde tel kadayıf kullanılır ve tel kadayıf yarı pişmiş bir şekilde satılır. Çünkü tatlı yapım aşamasında tel kadayıf tekrar fırınlanır ya da kızartılır. Kadayıf tatlı haline geldiği zaman hem un hem de fazla miktarda şeker barındırdığı için kalorisi oldukça fazladır. Kilo problemi olanlar, şeker hastalığı olanlar bu nedenle dikkatli bir şekilde tüketmelidirler. Bu lezzetli tatlıların malzemelerini temin ettikten sonra evimizde rahatlıkla yapabiliriz.

Kadayıf sarması tarifi gerekli malzemeler
Kızartmak için
Şerbeti için
Kadayıf Sarması Nasıl Yapılır?

Kadayıf bir kapta harmanlanır. Küçük parçalar alınarak yapılacak olan zemine serilir. Parçalar ne kadar küçük olursa kızartma ve sunum aşamaları o kadar şık olur. Düz bir zemine serilen tel kadayıf parçasının içerisine isteğe göre iri kıyılmış ceviz veya fındık eklenir ve kenarları içeri kıvrılarak sarılır. Boş bir tabağa alınır. Tüm kadayıf bu şekilde sarıldıktan sonra ayrı bir derin kaba üç yumurta alınır ve çırpıcı yardımıyla çırpılır. Daha sonra 1 çay bardağı sütle çırpılmış olan yumurtaya eklenir ve tekrar çırpılır. Daha önceden sararak hazırladığımız kadayıflar bu sosa batırılır ve fazla olan sos kadayıfı sıkarak alınır. Tüm kadayıflara bu işlem uyguladıktan sonra derin bir tencereye üç su bardağı sıvı yağ konulur ve ocağa alınır. Kızgın yağın içerisine kadayıf sarmaları konur ve altı kısılır. Kısık ateşte nar gibi kızarıncaya dek kızartılır. Kızartılan kadayıf sarmaları kâğıt havlu serilmiş bir servis tabağına alınır ve soğuması beklenir. Kadayıf sarmaları soğurken ayrı bir tencereye toz şeker ve su konur, ocağa alınır. Yaklaşık 20-25 dakika kadar kaynatılır ve koyu bir kıvamda bir şerbet elde edilir. Soğuyan kadayıf sarmalarının üzerine sıcak şerbet dökülür ya da şerbet soğuk tatlı sıcak iken birleştirilebilir. Kadayıf sarmaları iyice şerbeti çektikten sonra sunum tabağına alınır. Dondurma veya kaymak ile servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }