Kadayıf pastası, Kadayıf pastası görünüşü ile göze lezzeti ile damaklara hitap edebilecek bir sütlü tatlıdır. 5 çaylarında ya da akşam yemeklerinden sonra ikram edilebilir. Kelepçeli bir kalıpla pasta şekli verebileceğiniz bu tatlı kalıptan çıkardığınızda bakmaya doyamayacağınız bir şekilde olacak. Ağır bir tatlı olmadığından dolayı içinde kadayıf olması şerbetli bir tatlı olduğu anlamına gelmiyor. Burada kadayıfların görüntüsü ve kıtırlığı tatlıya ayrı bir hava verecek. Yapımı da çok basit olan bu tatlıyı bir kez denedikten sonra vazgeçilmez ikramlarınız arasında yer alacağından hiç şüpheniz olmasın.
Kadayıf pastası için gereken malzemeler
300 gram tel kadayıf
3 yemek kaşığı tereyağı
5 yemek kaşığı toz esmer şeker
1 su bardağına yakın dişe gelecek şekilde dövülmüş ceviz içi
Muhallebisi için
1 litre soğuk süt
1 su bardağı toz şeker
2.5 kaşık beyaz un
1 paket sıvı krema
1 paket vanilya ya da 3-4 damla vanilya aroması
1 adet yumurta sarısı
Üzeri için
1 paket krem şanti
Yarım su bardağı soğuk süt
Kadayıf Pastası Nasıl Yapılır?
İlk olarak tel kadayıfları derin dondurucu da 2 saat kadar bekletelim. Böylece sertleşeceği için bir kesme tahtası üzerinde minik minik doğrayalım. Doğranmış kadayıfları teflon bir tencereye koyarak tereyağını ve toz şekeri ekleyerek pembeleşene kadar kavuralım. Kavurma işlemi sırasında sık sık karıştırmaya özen gösterelim. Pembeleşince dövülmüş cevizleri de ekleyip 3-5 dakika kadar daha kavurmaya devam edelim. Ocağın altını kapattıktan sonra tavanın sıcaklığı ile yanmaması için başka bir kaba alalım ve bu şekilde soğumaya bırakalım.
Muhallebi için sıvı krema ve vanilya hariç diğer tüm malzemeleri bir tencereye alarak ve ocağın altını yakmadan pürüzsüz olana kadar çırpalım ve ocağın altını en kısık ateşte açarak pişirmeye başlayalım muhallebi kaynama noktasına geldikten sonra 4-5 dakika kadar daha pişirme işlemine devam edelim. Ocağın altını kapattıktan sonra toz vanilyayı ve sıvı kremayı da ekleyip güzelce karıştıralım. 10 dakika kadar ara sıra karıştırarak kabuk bağlamasına engel olalım. Soğuyunca bir mikser yardımı ile 6-7 dakika boyunca hiç durmadan çırpalım. Muhallebi bu şekilde sakız kıvamını alacak ve daha da lezzetlenecektir. Toz krem şantiyi de süt ile çırpalım ve hazır halde beklesin.
Yaklaşık 30 cm'lik bir kelepçe ye kavurduğumuz kadayıf ceviz karışımının yarısını dibe dökelim. Kadayıfların üzerine muhallebiyi döktükten sonra hazırladığımız krem şantiyi de düzgünce yayarak muhallebinin üzerine sıvayalım. Kalan kadayıfları da kelepçenin en üst kısmına yayalım ve kelepçenin içindeki kadayıflı pastayı buzdolabına koyarak 1 gece dinlendirelim. Ertesi gün kelepçeyi pastaya zarar vermeden düzgünce çıkaralım ve dilimleyerek servis yapalım.