{ "title": "Kadayıf Çeşitleri", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/kadayif-cesitleri-8557.jpg", "date": "19.01.2024 08:49:44", "author": "Emre Sayın", "article": [ { "article": "Kadayıf çeşitleri, tarifin içine eklenen malzemelere ve tatlıya verilen forma göre değişiklik gösteriyor. Bu yüzden kaymaklı ya da fıstıklı kadayıf çeşitleri olabildiği gibi dolama ya da burma şeklinde kadayıf çeşitleri de bulunuyor. İşte Türk mutfağının en önemli tatlı çeşitlerinden biri olan kadayıf çeşitleri

Burma Kadayıf: Klasik kadayıf tatlısından sadece şekil olarak farkı bulunan burma kadayıf; isminden de anlaşılabileceği gibi kadayıfa burularak rulo şekli verildikten sonra bu ruloların dilimlenmesi ile yapılıyor. Üstüne ise genellikle rendelenmiş fıstık serpiliyor.

Fıstıklı Kadayıf: Kadayıf sade şekilde tüketilebildiği gibi yaygın olarak üzerine Antep fıstığı serpilerek de servis edilebiliyor. Fıstıklı kadayıf için kare olarak dilimlenen tatlının üstüne iri taneli fıstık rendesi bol miktarda ekleniyor ve bu şekilde sunuma hazır hale getirilmiş oluyor.

Kadayıf Dolama: Tıpkı burma kadayıfta olduğu gibi klasik kadayıftan tatla ya da malzeme ile ilgili herhangi bir farkı bulunmayan ancak dolanarak yapıldığı ve dilimlendiği için şekil açısından farklılık yaratan kadayıf dolamada, fıstığa ek olarak genellikle kaymak da eklenebiliyor.

Kaymaklı Kadayıf: Özellikle şerbetli tatlılarda sıkça tamamlayıcı olarak kullanılan kaymak, kadayıfa da ayrı bir lezzet kattığı için kaymaklı kadayıf sıkça tüketilen tatlar arasında yer alıyor. Kaymaklı düz kadayıf olarak da bilinen tatlı çeşidi, oldukça ince yapıda üzerine bolca fıstık ve kaymak eklenerek servis ediliyor.

Kaymaklı Fıstıklı Kadayıf: Kaymaklı düz kadayıf fıstıksız şekilde de servis edilebildiği için her iki malzemenin de kadayıfta bulunmasını isteyenler kaymaklı fıstıklı kadayıfı tercih edebilirler. Ek olarak kaymaklı fıstıklı kadayıfın, kaymaklı düz kadayıfa oranla daha kalın bir yapıya sahip olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Tek Tek Kadayıf: Baklavayı andıran görüntüsü ve sade tatlardan hoşlananlara hitap edebilecek lezzetiyle tek tek kadayıf her açıdan minyatür bir tatlı çeşidi. Kalın ve taneli yapısı ile tüketim ve lezzet açısından avantaj sağlayan tek tek kadayıf, kadayıf tatlısını sevmeyenler için dahi cezbedici bir seçenek haline gelebilir.

Ekmek Kadayıfı: Ekmek kadayıfı denen özel bir kadayıf çeşidinden yapılan tatlı türü, yumuşak ve ağızda kolayca dağılan yapısı nedeniyle özellikle tel kadayıf tatlısından hoşlanmayanlar için ideal bir alternatif olabilir.

Peynirli Kadayıf. Tatlı çeşitlerine her zaman farklı ve özgün bir tat katmayı başaran peynir, kadayıfa eklendiğinde de aynı sonucu veriyor. Şerbetli tatlılarla her zaman uyum içinde olan peynir, kadayıfla bir araya gelerek peynirli kadayıf halini aldığında da tatlının lezzetini pekiştirmeyi başarıyor.

Yufkalı Kadayıf: Yufka ile sarılan tel kadayıftan yapılan yufkalı kadayıf hem hamur işlerinden hem de şerbetli tatlılardan hoşlananlar için en lezzetli seçenekler arasında yer alıyor.

Cevizli Kadayıf: Fıstıklı kadayıftan farklı olarak cevizli kadayıfta genellikle cevizler bütün şekilde tatlıya ekleniyor. Ancak fıstıkla harmanlanan rendelenmiş cevizli kadayıf tatlısı da bulunuyor.
" } ] }