{ "title": "Kadayıf Burma", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/kadayif-burma-6215.jpg", "date": "21.01.2024 08:55:39", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kadayıf burma, ülkemizde genellikle Diyarbakır'la özdeşleşen bu kadayıf türü, gerçekte Bingöl iline aittir. Bingöl'de yaşamış olan Ermeni asıllı biri tarafından 1900 yılların başlarında ortaya çıkartılmıştır. Burma kadayıfın lezzeti hakikaten diğer tatlılara göre daha farklı ve daha güzeldir. Burma kadayıf Türkiye dışında da birçok ülkede satışı yapılmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde Macaristan'da hatta Almayanda görülmektedir. Ülkemiz için büyük bir ekonomik değer oluşturmaktadır. Ülke içinde de hemen her şehrinde burma kadayıf yapılıp satılmaktadır. Kadayıf burma ustalarının önceleri çok olduğu bilinmektedir. Çünkü insan gücünün yerini artık makineler almamıştır. Şimdilerde kadayıf burma yapacak eleman sayısı azalınca ustalarda, yeni nesil ustaları yetiştirmekte zorlanmaktadır.

Kadayıf burma için kullanılacak malzemeler
Kadayıf burma nasıl yapılır?

Bir kap içinde şeker su ile kaynatılır. Kaynama işlemi bitiminde limon suyu ilâvesiyle iki dakika daha kaynatma işleminden sonra ocaktan indirip soğumaya bırakınız. Tereyağı bir kap içerisinde eritilir. Bir tutam kadayıf alınarak kopartılır ve tereyağına batırılıp çıkartıldıktan sonra, altı görünmeyecek sıklıkta düz bir yere serilir. Uzunlamasına yayılan kadayıfın ortasına yine uzunlamasına ceviz veya Antep fıstığı konur, iki elin parmaklarıyla burma şeklinde bükülür, içler ortada kalacak biçimde toplanıp bir fırın tepsiye ortadan başlamak üzere dolanarak dizilir. Daha sonraki bükülen kadayıf da ilk dolanan kadayıfın bitiminden başlamak üzere tepsiye itinalı bir şekilde yerleştirilir. Böylece ortadan kenara kadar tepsi sıkıca doldurulur. Tepsi fırına sürülür. Kadayıf burma hafif kızarınca fırından çıkartılır. Aynı büyüklükte diğer tepsi üstüne kapatılıp ters yüz edilir, böylece alt taraf üste gelmiş olur. Tekrar fırına sürülür. Kadayıf iyice pembeleşinceye kadar fırında tutulur ve çıkarılır. Önceden hazırlanan ılıktan biraz sıcak şerbet, kadayıfın üzerine homojen biçimde dökülüp, tepsinin üzeri kapatılarak şerbetin çekmesi beklenir.

" } ] }