Ekmek Kadayıfı Türk mutfağında yer alır ve Afyonkarahisar yöremizin tatlısıdır. Hamur tatlısıdır içerisine ceviz veya fındık koyulur. Tatlı hazırlandıktan sonra üzerine genellikle kaymak ve dondurma eklenerek servis yapılır. Ekmek Kadayıfı künefe tatlıları ile benzerlik taşımaktadır.
Ekmek Kadayıfı Malzemeleri
1 adet hazır ekmek kadayıfı
5 su bardağı toz şeker
7 su bardağı su
1 adet limon
Ayrıca ekmek kadayıfını ıslatmak için 2 su bardağı su
Servisi için ise 300 gram dondurma ve 100/150 gram ceviz içi
Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır?
Hazır ekmek kadayıfını 2 su bardağı ile ıslatarak bir kenarda beklemeye alıyoruz. Bir su bardağı toz şekeri teflon bir tavaya aktarın ve kısık ateşte ara ara karıştırarak toz şekeri krema haline getiriyoruz. Uygun bir kaba geriye kalan şekeri ve şerbet yapımı için ayırdığımız 2 bardak suyu koyup kaynatıyoruz. Kaynamakta olan şerbete krema haline gelen toz şekeri ve 1 adet limonu sıkarak kabuğuyla birlikte içine atıyoruz limon kabuğunu içine koymasanız da olur bu size bağlı fakat daha da lezzet kattığı bilinir. Bu karışımı hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Şerbetimiz bu şekilde hazır hale geldikten sonra ıslattığımız hazır ekmek kadayıfının suyunu sıkıyoruz. Kadayıfı geniş bir tepsinin içine koyup ocak üzerine yerleştiriyoruz ve şerbeti üzerinde gezdiriyoruz tepsinin geniş olması önemli çünkü her tarafının eşit pişmesinde size yardımcı olacaktır. Tepsiyi ocak üzerinde her tarafı pişecek şekilde ara ara çeviriyoruz ve şerbetini dökmeye devam ediyoruz. Şerbetini tamamen tatlının her tarafına yedirdikten sonra dondurma ve ceviz içini ekleyerek tatlınızı servise sunabilirsiniz. Tatlınız hazır afiyet olsun.