{ "title": "Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/ekmek-kadyifi-nasil-yapilir.gif", "date": "18.01.2024 23:26:32", "author": "Nagihan Öztürk", "article": [ { "article": "
Ekmek kadayıfı nasıl yapılır, Türk milletinin mutfağında vazgeçilmez bir tatlıdır. Afyonkarahisar yöresine ait bir tatlıdır. Evde yapılan hamurun arasına fıstık, ceviz veya pekmez ile ıslatılan bir tatlıdır. Pişirilen hamurun üzerine şerbet dökülerek yapılan bir tatlıdır. Ekmek kadayıfı üzerine kaymak veya dondurma konulur. Kadayıf ve künefe tatlılarına benzemektedir. Ekmek kadayıfı şekeri oldukça bol olan tatlılar arasında yer almakta. Besin değeri çok fazladır. Bir porsiyon ekmek kadayıfında yaklaşık 433 kalori içerir. Ekmek kadayıfı lezzetli bir tatlı olmasına rağmen sağlığımıza pek yararlı bir tatlı değildir. Ekmek kadayıfını servis kaymak ile servis ederseniz tatlının kalori değeri düşük olur.

Ekmek Kadayıfı Malzemeleri
Ekmek kadayıfını ıslatmak için
Şerbeti için
Üzeri için
Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır?

Ekmek kadayıfının yapılışına ilk olarak hamurundan başlayalım. Derin bir kabın içine sütü koyup ve mayayı eritin. Maya eridikten sonra tereyağını, şekeri, yumurtayı unu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru 30 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra hamuru yuvarlak alüminyum bir tepsiye göre yaklaşık 30 santim kadar merdane yardımlı ile açın. Açmış olduğunuz hamuru yağlanmış tepsiye yerleştirin ve hamur tepsi içerisinde de yaklaşık 30 dakika daha dinlemeye bırakın. Daha önce ısıtılmış 180 derecelik fırında 1 saat boyunca alt üstü pişene kadar fırında çıkarmayın. Ekmek kadayıfı piştikten sonra daha lezzetli ve güzel olması için 1 gün dinlenmesi gerekir. Bir gün sonra ekmek kadayıfını daha geniş bir tepsiye alın. Su ile pekmezi bir güzel eritin ve ekmek kadayıfı eşit bir şekilde karışımı dökerek ıslattın. Kuru olan ekmek kadayıfının ıslanması ve kabarması için 1 saat kadar dinlendirmeye bırakın. Bir yandan ekmek kadayıfının şerbetini hazırlamaya başlayalım. Derin bir tencereye şekeri suyu koyup şeker eriyene kadar karıştırın. Sonra şerbeti ocağa koyup orta ateşte kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra ocaktan şerbeti alabilirsiniz. Şerbetin buharı çıktıktan sonra ekmek kadayıfının üzerine dökün. Ekmek kadayıfı yaklaşık 5-6 saat dinlendikten sonra istediğiniz şekilde dilimleyerek servis tabağına alınarak ve tabi kaymak eşliğinde sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }