{ "title": "Çıtır Kadayıf", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/citir-kadayif.gif", "date": "19.01.2024 11:15:05", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Çıtır kadayıf, kadayıf tatlısı çeşitlilik yönünden oldukça zengindir. Farklı farklı hazırlanarak mükemmel bir ziyafet şöleni yaşanabilir. Kadayıf ile hazırlanan tatlılardan biri de çıtır kadayıftır. Çıtır kadayıf, kadayıf tatlıları arasında en çok tercih edilen tatlılardan biridir. Sizde muhteşem bir tatlı hazırlamak ya da tatlı krizinizi bastırmak istiyorsanız işte size mükemmel bir tarif.

Çıtır Kadayıf İçin Gerekli Malzemeleri
Çıtır Kadayıf Şerbeti için
Çıtır Kadayıf Nasıl Yapılır?

Çıtır kadayıfın şerbeti için toz şeker ve su ufak boy tencereye boşaltılarak ocağa alınır. Şeker eriyene kadar tahta kaşık yardımı ile karıştırılır. Şerbet yaklaşık 8 dakika kadar kaynadıktan sonra üzerine limon suyu eklenir. Limon suyu ile birkaç dakika kadar daha kaynatılarak şerbet ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır.

Çıtır kadayıf için taze kadayıf iyice didiklenerek tel tel açılır. 1 kahve fincanı sıvıyağ didiklenen kadayıfın üzerine boşaltılarak elle harmanlanır. Fırın kabı margarin ile bolca yağlanır. Yağlanan tepsinin üzerine pekmez dökülerek bir fırça yardımı ile tepsinin her tarafına eşit sürülür. Yağ ile harmanlanan kadayıfın yarısı bölünerek tepsiye döşenir. Kadayıfların üzerine elle ya da başka ağır bir cisimle baskı yapılarak kadayıflar sıkıştırılır. Ara kata bolca ceviz içi serpiştirilerek kalan kadayıflar cevizin üzerine ilk kat gibi sıkıştırılarak döşenir.

Kadayıf tepside 1 saat kadar bu şekilde bekletilerek dinlendirilir. Fırın 180 derecede ısıtılarak dinlenen kadayıf sıcak fırına verilir. Kadayıfın altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Pişen kadayıf fırından alınarak oda sıcaklığında ılımaya bırakılır. Soğuk şerbet soğuyan kadayıfın üzerine dökülür. Tepsi başka bir tepsi ile kapatılarak yarım saat kadar şerbetini çekmesi beklenir. Bekleme süresi tamamlanınca çıtır kadayıf servis için hazır olacaktır. Üzeri arzuya göre dondurma, ceviz ya da toz fıstık ile süslenerek servis yapılabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }