{ "title": "Antep Fıstıklı Kadayıf", "image": "https://www.kadayif.gen.tr/images/antep-fistikli-kadayif.gif", "date": "21.01.2024 09:24:07", "author": "Buket Korkmaz", "article": [ { "article": "Antep fıstıklı kadayıf, ülkemizde tatlı olarak yapılan ve genellikle Güney Doğu Anadolu bölgesinde sıklıkla yapılan bir tatlı türü olmaktadır. Kadayıf yüzyıllar boyunca yapılan ve hamurun sıvı halini özel olarak üretilen delikli bir kabın içerisine koyup bu hamuru kızdırılmış sacın üzerine dökmeleri sonucunda oluşur. Kadayıf tel tel olmaktadır ve pastanelerde en çok satılan tatlılardandır. Antep fıstığı en çok Gaziantep ilinde üretildiğinden Antep fıstıklı kadayıf tarifi de Gaziatntep tarafından sahiplenmiş olsa da hem doğu da hem batıda sıklıkla yapılmaktadır. Kadayıf hem hamur işi olduğundan hem de şerbetli olduğundan dolayı çok ağır bir tatlı türüdür. Böyle bir durumda kilo sorunu olanlar ya da şeker hastalarının bu tatlıyı tüketirken çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Sizler de hazır almak yerine evinizde kolayca yapacağınız bu tatlıyı sadece malzemeleri sayesinde çok kısa süre içerisinde yapabilirsiniz.

Antep fıstıklı kadayıf malzemeler
Antep fıstığı kadayıfı tarifi

Bir fırın tepsisi alınarak, kadayıf piştiğinde daha kolay çıkması için altını yağlamak gerekmektedir. Aldığımız kadayıfı ikiye bölerek yarısını tepsiye eşit miktarda koyunuz. Tepsiye konulurken kadayıf elinizle küçük parçalar haline bölebilirsiniz. Elinizle bastırın kabarık bir şekilde kalmasın. Eğer aldığınız 300 gram Antep fıstığının içi dövülmemişse bir havanın içine koyup çok ince bir şekilde dövün. Resmen un haline gelinceye kadar dövün. 1 su bardağı toz şeker alarak dövdüğünüz Antep fıstığının içi ile karıştırınız. Tepsiye dizdiğiniz tel kadayıfın üzerine eşit miktarda yaydıktan sonra, geri kalan kadayıfı da Antep fıstığının üzerine koyup yayılır. Elinizle sert bir şekilde bastırılır. Kadayıfların üzerine 250 gram saf tereyağını kaşık kaşık konularak daha önceden ısıtılmış olan 200 derecedeki fırının içine konulur. Kadayıfın üzeri kızarana kadar yaklaşık olarak 30-40 dakika arasında pişirilir. Daha önceden 1 litre su derin bir kabın içerisine konularak üzerine 1 çay kaşığı limon suyu konulur. Üzerine geri kalan şeker suyun içerisine konularak kaynatılır. Kaynayınca ocaktan indirilir, kadayıfın üzerine dökülür. Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta. Kadayıf sıcaksa şerbet soğuk olmalı, kadayıf soğuksa şerbet sıcak olması gerekmektedir. Sıcak şerbeti soğumuş olan kadayıfın üzerine döktükten sonra güzel olması için ve şerbetini çekebilmesi için 1 gece bekletilmesi gerekmektedir. 1 gece bekledikten sonra dilim dilim istediğimiz şekilde kadayıfları kesiyoruz. Üzerine isterseniz dövülmüş olan Antep fıstığı içi ya da biraz kaymak konularak servis edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }